Revolucija

Vještačkom inteligencijom i pametnom loptom do pravedno dosuđenih ofsajda na Mundijalu

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

FIFA je objavila ključne detalje tehnološkog rješenja, koje će koristiti loptu sa senzorima i vještačku inteligenciju.

Izvor: adidas

Svjetsko prvenstvo u fudbalu igraće se ove godine u Kataru. Održavaće se novembru i decembru, a takva odluka je donijeta primarno zbog previsokih temperatura u ovo vrijeme, što daje svjetskoj fudbalskoj organizaciji još koji mjesec da se pripremi za uvođenje još jedne velike tehnološke inovacije, nakon VAR-a, koji je uveden na prošlom Mundijalu.

VAR tehnologija je pomogla u rješavanju nekoliko situacija u fudbalu, među kojima je i ofsajd, ali taj problem nije u potpunosti riješen. I dalje se dešava da, čak i uz video tehnologiju, sudije pogrešno sviraju ofsajde, pa su se FIFA i Adidas udružili sa tehnološkim partnerima, kako bi stvorili novo rješenje.

Na automatskom detektovanju ofsajda će raditi vještačka inteligencija i pametna lopta, a uz pomoć 3D grafike će cio proces odlučivanja biti prikazivan publici na stadionu, kao i na televiziji. Sistem je već testiran na Arapskom kupu i Klupskom prvenstvu svijeta 2021. godine.

Ključni dio tehnologije određivanja ofsajda će biti nova službena lopta Mundijala, Adidas Al Rihla. U njenom središtu će biti suspendovana i stabilizovana loptica sa inercijskim senzorima, koji će bilježiti kretanje lopte čak 500 puta u sekundi.

Dobijeni precizni podaci, o tačnom trenutku kada je loptu neki igrač dotaknuo, biće proslijeđeni kontrolnom centru, koji će primati i snimke kamera.

Loptu i svakog igrača na terenu će pratiti 12 posebnih Hawk-eye kamera sa krovu svakog stadiona. Svaki igrač će biti praćen 50 puta u sekundi kroz 29 ključnih tačaka na tijelu. Svi ovi podaci će dati automatskom sistemu precizne podatke o položaju lopte i igrača, na osnovu kojih će vještačka inteligencija javljati operaterima u VAR sobi kada je detektovan ofsajd.

Sudije iz VAR sobe će provjeriti odluku pomoću napredne grafike i automatski generisanog 3D prikaza, te o odluci obavijestiti glavnog sudiju na terenu. Za gledaoce će biti stvoren i animirani 3D prikaz sporne situacije, kako bi svima bilo jasno zašto je određena odluka o ofsajdu donesena. 3D snimak će biti prikazan kako na televiziji, tako i na ekranima stadiona.

Proces odlučivanja o ofsajdu, uz postojeći VAR, danas traje u prosjeku 70 sekundi. Uz pomoć novog sistema, to vrijeme bi trebalo da bude skraćeno na 25 sekundi, uz dodatan nivo preciznosti, te možemo da očekujemo da će odluke sudija biti brže i pravednije.

Adidas navodi da postavljanje senzora u loptu igrači neće primijetiti u njenim performansama, te da tehnologija neće uticati na kretanje lopte u igri. Baterije senzora će se puniti bežičnom tehnologijom, kao i moderni telefoni.

Rješenje će biti predstavljeno reprezentacijama koje su se plasirale na Mundijal u narednim danima, a tokom narednih mjeseci će se cio sistem precizno podešavati. Cilj je da se testira na najvećoj pozornici u Kataru, a potom postane globalni standard koji se može uvesti u bilo koje fudbalsko takmičenje u svijetu.

Ostaje nam da vidimo kako će se cio sistem pokazati, kao i da li su istiniti navodi o performasama same lopte. ili imamo novi Džabulani. Kao vatreni navijači naše reprezentacije, ne sumnjamo da će vještačka inteligencija naći način da se uroti protiv nas i nanese nam istorijsku nepravdu.

Tagovi