Maler

Toyota povlači svoj prvi električni automobil - otpadaju točkovi

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Toyota je opozvala svoj prvi EV, Subaru ima isti problem.

Izvor: Toyota

Toyota povlači 2700 svojih prvih masovno proizvedenih električnih vozila za globalno tržište, zbog rizika da točkovi otpadnu.

Najveći svetski proizvođač automobila je podneo opoziv bZ4X SUV modela japanskom ministarstvu saobraćaja. Od 2.700 vozila, 2.200 je bilo predviđeno za Evropu, 260 za SAD, 10 za Kanadu i 110 za Japan, saopštila je kompanija.

Kompanija Subaru je takođe saopštila u da globalno povlači oko 2.600 Solterra vozila, svog prvog potpuno električnog vozila, koje je razvijeno zajedno sa kompanijom Toyota, iz istog razloga.

Japanski bezbednosni regulator je saopštio da oštra skretanja i naglo kočenje mogu da uzrokuju popuštanje zavrtnja na glavčini točka, povećavajući rizik otpadanja točka sa vozila. Rečeno je da nije poznato da je kvar izazvao bilo kakve saobraćajne nesreće do sad.

Regulator je savetovao vozače da prestanu da koriste vozilo dok se ne pronađe trajno rešenje. Svi automobili povučeni u Japanu još nisu bili isporučeni kupcima, jer su bili namenjeni za probne vožnje i izlaganje, rekli su portparoli proizvođača automobila.

"Iskreno se izvinjavamo za sve neprijatnosti koje vam ovo uzrokuje“, rekla je Toyota na svom sajtu. "Popravili bismo to što je pre bilo moguće, ali istražujemo detalje". Portparol kompanije je rekao da nije svaki model podvrgnut opozivu, ali je odbio da kaže koliko ih je ukupno proizveo.

Kada je Subaru u pitanju, većina vozila je bila namenjena za dilere i nijedno nije isporučeno kupcima u SAD, rekao je portparol kompanije.

Opoziv dolazi manje od dva meseca nakon što je Toyota predstavila svoj električni SUV, bZ4X, na domaćem tržištu, iako samo kao opciju za iznajmljivanje.

Neki investitori i ekološke organizacije su kritikovali kompaniju zbog toga što ne pokušava da ukine automobile na benzin dovoljno brzo i umesto toga prihvati EV. Toyota je u više navrata odbacivala kritike, tvrdeći da je neophodno ponuditi niz pogonskih agregata, koji bi odgovarali različitim tržištima i kupcima.

Hibridni modeli su daleko popularniji na kompanijinom domaćem tržištu od električnih vozila, koji su činili samo 1% automobila prodatih u Japanu prošle godine. Ipak, tržište brzo raste, a strani proizvođači automobila, uključujući kompaniju Tesla, čine značajne prodore na ulice gradova kao što je Tokio.