Nastavlja pad

DRASTIČAN BITCOIN PAD: Vrijednost je toliko mala da je upitna i isplativost rudarenja!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Padom Bitcoin vrijednosti ispod 25.000 dolara za novčić ukupna vrijednost kripto tržišta pala je ispod jednog triliona dolara.

Bitcoin novčići
Izvor: SmartLife / Unsplash / Executium

Početkom juna, Celsius Network, jedna od najvećih kriptoplatformi iznenada je najavila privremenu pauzu poslovanja sa kriptovalutama zbog "ekstremnog stanja u kojem se kripto tržište nalazi".

Usledio je pad kriptovalute za kriptovalutom, da bi CoinMarketCap 13. juna vrijedio prvi put ispod jednog triliona dolara, nakon dugo vremena, a u novembru je CoinMarketCap vrijednost bila iznad tri!

Za samo 24 sata pala je i vrijednost Bitcoin novčića za više od 14 procenata, pa je jedan Bitcoin vrijedio "samo" 23.510 dolara, pa i manje, što je njegova najniža vrijednost od decembra 2020. godine, a u novembru 2021. godine 1 Bitcoin vrijedio je skoro 70.000 dolara!

Kako CoinDesk potvrđuje za američke medije, Bitcoin pada već 12 nedelja zaredom, od marta, kad je vrijedio preko 49.000 dolara.

Pao je i Ethereum, isto za više od 14 procenata, pa je vrijednost jednog novčića sad 1.238 dolara, a bila je 1.360 prije samo 20 sati! U novembru 2021. godine i Ethereum je vrijedio najviše i za jedan novčić dobijao se 4.891 dolar.

Ovakva situacija, izvještava CoinTelegraph ugrozila je isplativost iskopavanja tj. rudarenja kriptovaluta i dovela u pitanje nastavak tog posla na mnogim "farmama kriptovaluta" u ovom trenutku. Donja granica mnogobrojnog hardvera za rudarenje Bitcoin-a posebno, da bi taj proces bio isplativ je 22.000 dolara, čemu se najpopularniji novčić opasno približio, navodi The Verge.

Pauzu u zamjeni i trgovanju Bitcoin valutom najavila je i Binance mreža, ubrzo nakon svega što se desilo sa tržištem kriptovaluta.

Podsjećamo vas i da je Voren Bafet, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu i američki milijarder, ponovo govorio o Bitcoin novčiću kao o promašenom ulaganju - jer ne donosi ništa. Vidjećemo koliko je bio u pravu izgleda brže, nego što smo mislili…