Ne gubi se

VOJADŽER 1 NE ZNA GDE SE NALAZI: Šalje pogrešne telemetrijske podatke, naučnici uznemireni

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Sonda Vojadžer 1 iz međuzvezdanog prostora šalje pogrešnu lokaciju

Izvor: NASA/JPL-Caltech

Vojadžer 1 je udaljen oko 23 milijarde kilometara od zemlje i nastavlja da juri dalje od sunčevog sistema brzinom od oko 61.000 km/h. Inženjeri svemirske agencije NASA, koji rade na ovoj letelici staroj 44 godine, su nedavno bili uznemireni artikulacionim i kontrolnim sistemom sonde, koji generiše podatke koji izgledaju potpuno nasumični.

“Ovakva misterija je, na neki način, uobičajena u ovoj fazi misije Vojadžer“, kaže Suzen Dod, menadžerka Vojadžer 1 i 2 projekata u agencijinoj laboratoriji za mlazni pogon.

Lansiran 1977. godine, Vojadžer 1 se nalazi u međuzvezdanom prostoru već skoro 10 godina. Zadivljujuće, ova svemirska letelica nastavlja da šalje podatke nazad na Zemlju, ali nedavno su njeni telemetrijski podaci bili nevažeći – podaci se jednostavno ne poklapaju sa pravim položajem i uslovima Vojadžera 1.

Tim i dalje ispituje čudne podatke artikulacije i kontrole stava (AACS), jer nisu sigurni da li problem dolazi direktno iz tog sistema ili nekog drugog dela letelice.

“Obe letelice su stare oko 45 godina, što je daleko iznad onoga što su organizatori misije očekivali. Ne treba zaboraviti da smo u međuzvezdanom prostoru – okruženju visokog zračenja u kom nijedna sonda nije letela“, dodala je Dod. “Postoje veliki izazovi za inženjerski tim, ali mislim da ako postoji način da se reši ovaj problem sa AACS sistemom, naš tim će ga pronaći.“

Problem ne utiče ni na jedan od naučnih instrumenata Vojadžera 1, koji su ostali operativni 44 godina kasnije, a tim očekuje da će obe sonde nastaviti da rade i nakon 2025. godine.

Tagovi