Nikad jači

ZTE AXON 40 ULTRA: Najbolja selfi kamera ispod ekrana i nova glavna kamera sa 7 staklenih delova

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Displej dijagonale 6,81 inča od 120 Hz, 1 TB, 16 GB RAM, najnoviji čipset i selfi kamera ispod ekrana

Izvor: ZTE

Kompanija ZTE je zvanično lansirala svoj flagship telefon - Axon 40 Ultra. Ovaj uređaj je prvi telefon opremljen Snapdragon 8 Gen 1 čipsetom koji poseduje selfi kameru ispod ekrana.

Jedna od glavnih karakteristika ovog telefona se nalazi upravo na prednjoj strani. Staklo ekrana je zakrivljeno za čak 71 stepen, dok AMOLED ekran dijagonale 6,81 inča ne poseduje ni notch, ni izrez, već se selfi kamera nalazi ispod samog displeja. Rezolucija ekrana je 2480 x 1116 piksela, što formira matricu od 400 ppi, čak i na delu ispod kog se nalazi kamera. Ekran se osvežava brzinom od 120 HZ, a osvetljenost je neverovatnih 1500 nita.

Axon 40 Ultra pokreće moćni Snapdragon 8 Gen 1 čipset, dok će korisnici na raspolaganju imati maksimalno 16 GB RAM i 1 TB interne UFS 3.1 memorije. 

U samom telefonu se nalazi baterija od 5000 mAh, a kupcima će od pomoći biti brzo punjenje od 80 vati, ali ne i bežično punjenje.

Ostale karakteristike ovog premijum telefona uključuju dvostruke zvučnike sa DTS Ultra podrškom, X-axis linearni motor vibracije, dual-SIM podršku, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, GPS, NFC i USB-C port.

Posebnu pažnju privlači upravo prednja kamera od 16 MP sa pikselima veličine 2,24 μm. Treća generacija kamere ispod ekrana opremljena je nezavisnim upravljačkim programom piksela i namenskim UDC Pro čipom za displej i samu kameru.

Axon 40 Ultra obećava vrhunske selfije poput prednjih kamera drugih telefona.

Na poleđini telefona nalaze se tri kamere od 64 MP od kojih glavna ima čak 7 stakala. Glavna i ultraširoka kamera koriste Sony IMX787 senzor sa optičkom stabilizacijom, a ista stabilizacija se nalazi i u trećoj, telephoto kameri. Ovaj sistem će biti potpomognut senzorom treperenja, ToF senzorom i postavkom sa tri mikrofona za audio zumiranje i prepoznavanje zvuka.

Sve tri kamere na poleđini su sposobne da snimaju video zapise u 8K rezoluciji.

Pretrpodaja telefona je počela u Kini, a početna cena iznosi 4998 juana, odnosno 745 dolara. Telefon će doći u crnoj i srebnoj boji.

Još uvek nema informacija o tome da li će uređaj ikada biti dostupan na tržištima izvan Kine.

Tagovi