Bolja zaštita

MICROSOFT EDGE DOBIJA VPN: Besplatno jedan gigabajt, a cenu još uvek čekamo

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

I ovaj browser pridružuje se grupi sa VPN mogućnostima.

Edge browser
Izvor: SmartLife / Marko Nešović / Edge

Imamo ludu sreću da su velike kompanije izrazito zabrinute za našu privatnost, pa raznoraznih zavesa protiv radoznalih očiju ne manjka.

Pregledači interneta kao što su Opera i Brave već imaju VPN enkripciju u svom arsenalu, dok je putem ekstenzija ona dostupna i ostalim Chromium programima - Chrome, Vivaldi itd.

Ekipi pregledača se pridružuje i Microsoft koji, kako je obelodanjeno na njegovom blogu, isto planira i za Edge, a projekat je još uvek u ranoj, Preview fazi razvoja, pa ga nema ni u Canary niti Dev verzijama programa.

Tzv. Microsoft Edge Secure Network kuje se u saradnji sa američkim internet provajderom Cloudflare, koji se obavezao da one opšte korisničke podatke vezane za tehničku dijagnostiku neće na svojim serverima čuvati duže od 25 sati nakon poslednjeg logovanja.

Valja napomenuti i to da ćete ovu pogodnost moći da koristite tek nakon što se prijavite na svoj MS nalog. Dakle, svoje podatke svakako predajete nekome.

Osim toga, usluga neće biti besplatna.

Prvi gigabajt ostvarenog saobraćaja dostupan je svim korisnicima, dok će se sve preko toga naplaćivati. Koliko - to još uvek nije precizirano.

Tagovi