Vijesti

GOOGLE DEMANTOVAO UKRAJINU: Nisu otkrili ruske baze na Maps servisu

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Google Maps ne prikazuje detaljne satelitske snimke ruskih vojnih baza!

Izvor: Google maps

Google kaže da nije promijenio način na koji cenzuriše satelitske snimke Rusije, suprotno tvrdnjama na Twitter mreži da je “otvorio pristup ruskim vojnim i strateškim objektima“.

Tokom ponedjeljka, 18. aprila, Twitter nalog @ArmedForcesUkr (koji nije verifikovan, ali ga je nekoliko puta citirao zvanični nalog ukrajinskog Ministarstva odbrane) objavio je na toj društvenoj mreži skup slika na kojima se čini da se vidi vojna oprema.

Objavljena poruka glasi: "Sada svako može da vidi razne ruske lansere, mine interkontinentalnih balističkih raketa, komandna mjesta i tajne deponije sa rezolucijom od oko 0,5 metara po pikselu".

Prevod tvita na engleskom objavljen je hiljadama puta nakon toga na engleskom jeziku, a prenio ga je i The Moscow Times, objavio je The Verge portal.

The Verge je, ipak, uspio da potvrdi da je bar jedna od slika sa tvita dostupna na Google mapama i da prikazuje aktivnu rusku vojnu lokaciju. Takođe, iz tog medija su uspjeli da pronađu druge primjere slika Google mapa koje pokazuju baze u Rusiji. Međutim, američka internet kompanija kaže da ovo nije novo. U mejlu sa komentarom ovom sajtu, portparolka Google kompanije Ženevjev Park je objasnila: "Nismo napravili nikakve promjene na našim satelitskim snimcima u Rusiji što se zamućivanja tiče. Iako su slike koje kruže vjerovatno legitimne, bile su dostupne na Google mapama mnogo prije sukoba u Ukrajini".

Nije nepoznata činjenica da Google kompanija zna da zamagli svoje mape i na njima potencijalno osjetljive oblasti, uključujući vojne lokacije. Na primjer, Google mape pikselizuju slike vazduhoplovne baze 705 francuskog ratnog vazduhoplovstva. Međutim, postoji mnogo drugih vojnih instalacija koje su javno vidljive: Google mape vam omogućavaju da vidite slično detaljne satelitske snimke američke vazdušne baze Nelis, pa čak i zloglasna oblasti 51 u Nevadi.

Takođe je vrijedno pomenuti i to da vojske velikih zemalja imaju pristup satelitskim snimcima koji ne podliježu nikakvim modifikacijama od strane Google kompanije.

Google je preduzeo neke akcije protiv Rusije otkako je ta zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu. Kompanija je pauzirala prodaju oglasa u zemlji, prekinula pristup Google Pay usluzi nekim ruskim korisnicima u skladu sa sankcijama i zabranila ruskim državnim medijskim nalozima da prikazuju oglase na njihovim YouTube kanalima. Ruska vlada zaprijetila je novčanom kaznom kompaniji, jer najveća video mreža na svijetu dopušta širenje video snimaka koji sadrže dezinformacije o operacijama u Ukrajini.