Vijesti

BUTERIN DOBIO CRNOGORSKO DRŽAVLJANSTVO!

Autor Gordana Bojanić

Jednom od najvećih stručnjaka u blokčejn industriji, osnivaču Eterijuma Vitaliku Buterinu dodijeljeno je državljanstvo Crne Gore u skladu sa članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Vitalik Buterin
Izvor: SmartLife / Facebook / @VitalikButerinCa

Kako si naveli u saopštenju, Buterin je stekao crnogorsko državljanstvo prijemom, na predlog predsjednika Vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića, a nakon inicijative ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića i mišljenja tog resora.

Ministar unutrašnjih poslova (MUP), Sergej Sekulović je, kako se navodi, prepoznajaći značaj ove inicijative, donio odluku o prijemu u crnogorsko državljanstvo Vitalika Buterina na predlog premijera i danas mu je uručen pasoš Crne Gore.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja podsjećaju da je grupa svjetskih stručnjaka u ovoj oblasti boravila u Crnoj Gori na poziv Spajića, a saradnja sa njima je od posebnog značaja za doprinos razvoju crnogorske ekonomije, privlačenje investicija i otvaranje visoko-platežnih radnih mjesta u toj industriji.

“Vitalik Buterin kao najpoznatije ime ove industrije će doprinijeti daljoj promociji Crne Gore i sveukupnom razvoju kripto industrije u našoj državi. Crna Gora radi na uspostavljanju zakonodavnog okvira koji će omogućiti da se na najbolji način iskoristi ova tehnologija i da doprinese rastu bruto-domaćeg proizvoda. Osnivač Eterijuma Vitalik Buterin kazao je, nakon nedavnog panela “Budućnost Sad! Nova era crnogorskih finansija”, da Crna Gora mora imati dobru legislativnu osnovu, kao i kapacitete za edukaciju mladih generacija da bi građani osjetili korist od ove tehnologije”, zaključuju u saopštenju.

Tagovi