Otvorena vrata

NAJVEĆA KRIPTO PLJAČKA U ISTORIJI: Hakeri nestali sa 600 miliona dolara

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Bezbednosni propust omogućio je hakerima da ukradu 173.600 ETH, odnosno preko 600 miliona dolara iz igre Axie Infinity, u kojoj igrači koriste kriptovalute i NFT i mogu da ih zarađuju.

Axie Infinity borba
Izvor: Twitter/@AxieInfinity

Axie Infinity je igra koja koristi "igraj da bi zaradio" princip, i u kojoj igrači mogu da investiraju kriptovalute ili NFT-ove, a onda igraju da bi zaradili još više digitalnih valuta koje mogu da konvertuju u novac. Ova igra je jedna od najpopularnijih naslova ovog tipa, ali izgleda da će se to promeniti s obzirom na to da su hakeri uspeli da ispumpaju preko 600 miliona dolara vrednih Ethereum novčića.

Izgleda da je za hakerski napad delimično kriv ljudski faktor. Naime, u 2021. godini, razvojni tim je zamolio upravljačku strukturu Axie decentralizovane organizacije za pomoć pri distribuciji besplatnih transakcija među Axie Infinity igračima. Nažalost, nakon završetka akcije, lista pristupa nije ukinuta.

Šest dana niko ništa nije primetio

Ovo je omogućilo hakerima da preuzmu kontrolu nad četiri validaciona čvora Ronin mreže i krenu sa prevlačenjem sredstava na svoje novčanike. Niko nije primetio da je u pitanju hakerski napad koji je trajao od 23. marta dok 29. marta neko nije probao da povuče 5.000 ETH i nije mogao, pa je neko primetio da su hakovani, ali je u tom trenutku već bilo kasno.

Axie koristi Ronin, sporedni lanac posebno dizajniran za igre koje omogućavaju korisnicima da pritupe Ethereum blokčejnu bez plaćanja mnogo standardnih transakcionih troškova. Sporedni lanac je suštiski poseban lanac blokova - blokčejn, koji je povezan sa glavnim lancem, korišćenjem dvosmerne veze koja omogućava razmenu sredstava između glavnog i sporednog lanca.

U suštini, Axie Infinity igrači moraju da imaju Ronin i Ethereum novčanike, jer se kriptovalute sa Ethereum novčanika prebacuju u Ronin novčani9n preko Ronin mosta, čime se omogućava kupovina Axies-a, malih stvorenja u igri. Axies su stvorenjca koja možete uzgajati, trenirati i terati ih da se bore jedni protiv drugih, kako biste se zabavili. Naravno, oni se mogu kupovati i prodavati na blokčejnu.

Axie Infinity
Izvor: YouTube/Axie Infinity

Prijavljeno policiji

Prema informacijama razvojnog tima, ETH i USDC (USD Coin) sredstva sa Ronin mreže su povučena, a razvojni tim je sve prijavio policiji, forenzičkim kriptografima i investitorima, kako bi se osiguralo da nijedan korisnik ne bude oštećen.

Dobro je što se za sada većina novca nalazi u novčaniku hakera, što povećava šanse da se novac vrati.

Budućnost kriptovaluta

Ono što je problematično u celoj ovoj priči nije samo činjenica da su ljudi opljačkani, već da se to sve češće dešava, i da su svaki put cifre sve veće i veće. Blokčejn jeste fantastična tehnologija koja ima zaista svetlu budućnost, baš kao i kriptovalute, ali se čini da se u igri vrti veliki novac, a da bezbednost nije baš na najvišem nivou.

Veliki novac uvek će privlačiti veliki broj malicioznih korisnika koji žele da se obogate preko noći, i od toga se ne može pobeći, ali za razliku od banaka i berzi, čini se da hakeri mnogo lakše uspevaju da olakšaju razne platforme za velike sume novca, bilo da su upitanju kriptovalute, NFT-ovi ili nešto treće.

Tagovi