Poslovna elegancija

TESTIRALI SMO ASUS EXPERTBOOK L1500: Dobri laptopovi ipak ne moraju da budu skupi

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Kategorija poslovnih laptopova svakim danom obuhvata sve više najrazličitijih modela - od onih najskupljih sa najjačim hardverom, do onih koji imaju sve što vam treba, a ne koštaju jedan i po bubreg.

ASUS ExpertBook L1
Izvor: Stefan Stojanović

ASUS je odlučio da ExpertBook L1 L1500 smesti u ovu drugu kategoriju, ispod ZenBook serije, perjanice poslovne ponude ove kompanije. ExpertBook serija je osmišljena za poslovne korisnike koji ne žele previše da se istroše, ali žele kvalitetan laptop koji mogu da koriste svaki dan.

Model koji smo mi dobili na test je najjača verzija iz ponude, opremljena AMD Ryzen 7 3700U procesorom, sa 16 GB memorije i kombinacijom 1 TB NVMe SSD-a i 2 TB hard diska, za najrazličitije potrebe. Ako nekome ova konfiguracija deluje malo prejaka za poslovnu mašinu imajte na umu da postoje i slabije (jeftinije) verzije, spakovane u identično kućište.

Poslovna elegancija

Kao što svi znamo, dizajn je jedna od najbitnijih kategorija kod poslovnih mašina i ASUS se baš potrudio da ExpertBook L1500 izgleda elegantno i moderno. Oštre linije, blago zaobljeni uglovi, minimalizam i kvalitet su reči koje savršeno opisuju prirodu ovog modela.

Kućište je višeslojno i izrađeno korišćenjem nekoliko različitih delova i materijala. Poklopac i deo oko tastature su napravljeni od legure aluminijuma, dok se ispod tastature nalazi čelično ojačanje, koje daje dodatnu čvrstinu strukturi. Posebno je interesantno što deo sa slotom za HDD ima sunđerastu osnovu koja umanjuje vibracije i tako produžava životni vek hard diska.

ASUS je posebno ponosan na vojne standarde koje ispunjava ExpertBook serija, pa svaki model prolazi kroz zahtevne testove šarki, pritiska panela, udaraca, izdržljivosti portova, tastature, prolivanja tečnosti i još mnogo toga.

Iako ovo deluje kao još jedna stavka preko koje korisnici olako pređu, upravo ovi testovi garantuju da nećete posle godina dana imati problema sa šarkama, iskrivljenim portovima ili naprslom plastikom na bokovima uređaja.

Premijum kućište

Matirana površina kućišta deluje veoma lepo, jer poseduje blago presijavanje, ali je magnet za otiske prstiju, i valjalo bi imati neku krpicu za održavanje pri sebi, jer je čišćenje podjednako jednostavno kao i prljanje. Slična je situacija sa površinom tačpeda, koja se takođe brzo "umusavi", dok je deo ispod ekrana otporniji i blago hrapaviji od ostatka.

Iako nisu kao kod ZenBook serije, okviri 15,6-inčnog ExpertBook ekrana su dovoljno tanki da vam neće smetati pri svakodnevnom radu. Sa gornje strane, na centralnoj poziciji se nalazi 720p web kamera sa fizičkim zatvaračem i dva mikrofona, namenjeni video konferencijama. Napomenućemo da je krajnje vreme da moduli kamere porastu sa 720p, kako bismo se pomakli sa mrtve tačke na kojoj laptopovi stoje više od deset godina.

Poklopac se otvara preko zareza na sredini donje strane, i pritom donji deo ekrana ide ispod laptopa kako bi ga podigao i obezbedio bolju cirkulaciju vazduha i bolji ugao tastature za kucanje. U tom procesu se donji okvir ekrana dodatno sakriva, pa ekran deluje dominantnije, sa impresivnim odnosom prednje strane i ekrana od 90%.

Zahvaljujući posebnom mehanizmu šarke, ona omogućava da se ekran otvori do 180 stepeni, postavljajući ga ravno na sto, što može biti korisno u nekim situacijama.

Donji deo kućišta ima rešetke koje zauzimaju bar 50% ukupne površine kroz koje ovaj laptop uvlači sveži vazduh, koji se izbacuje na delu između ekrana i kućišta. Fini detalj je i naziv Expertbook na rešetkama donje strane, koji je vidljiv samo pod određenim uglom.

ASUS ExpertBook L1 rešetka hladnjaka
Izvor: Stefan Stojanović

Gumirane stopice su dugačke i strateški raspoređene u uglove računara, tako da onemoguće proklizavanje.

Odlična tastatura i tačped

Tastatura je čiklet tipa, sa prostranim razmakom između tastera i razumnim hodom za jedan laptop, čime se omogućava udobno i precizno kucanje. Kako ExpertBook L1 dolazi u verziji sa 14-inčnim i 15,6-inčnim ekranom, veći model, koji je nama stigao na test uspeo je da uglavi i numerički deo sa desne strane tastature. Iako ovo nije stavka koja je potrebna većini korisnika, oni koji rade sa brojevima često će preskakati laptopove bez numeričkog dela, jer im nedostatak istog utiče na produktivnost.

Dodaćemo i da je tastatura otporna na prolivanje tečnosti, što znači da posebni kanali odvode tečnost van kućišta u slučaju da vam se omakne čaša vode ili šolja kafe i zalije laptop.

Prisutno je i pozadinsko osvetljenje koje će itekako biti korisno kada nešto radite u mraku, a kako tastatura nije bučna, lako ćete moći da radite, bez da smetate ukućanima.

Tačped, iako precizan, nije šampion prostranosti, i prosto je nerazumljivo zbog čega ASUS nije iskoristio veliku površinu ispod tastature. U svakom slučaju podržana je gestikulacija sa jednim, dva, tri ili četiri prsta, što, kada se malo naviknete itekako ume da bude korisno

Bezbednost na nivou

Osim fizičkog zatvarača kamere koji garantuje privatnost, ASUS ExpertBook L1 serija ima i TPM 2.0 modul, inače jedan od preduslova za Windows 11 operativni sistem, ali i veoma bitan element u poslovnim okruženjima. TPM služi za bezbednu enkripciju kredencijala za logovanje i njihovo čuvanje daleko od znatiželjnih očiju, kako bi poslovni podaci uvek bili bezbedni.Sa druge strane tu je i Kensington bravica, kojim se laptop može fizički obezbediti za slučaj da radite u deljenom prostoru sa ljudima koje ne poznajete.Iako ne poseduje kameru dovoljno dobru da obezbedi Windows Hello prijavljivanje licem, ExpertBook ima precizan i brz senzor otiska prsta smešten u Power taster, kojim se brzo i bezbedno logujete na svoj računar.

Ekran bez refleksije

Dimenzije ExpertBook L1 L1500CD modela odredio je, pre svega 15,6-inčni IPS panel sa 16:9 odnosom stranica i FullHD rezolucijom. Dodatna stavka koja nam se posebno svidela je anti-reflektivni premaz sa kojim ne morate da razmišljate o tome gde se nalazi izvor svetla, zarad udobnog rada.

Svetlina je deklarisana na 250 nita, što je korektno, ali ništa više od toga. Naravno, anti-reflektivni sloj omogućava odličan prikaz i bez prejake svetline, jer negira odsjaj, najvećeg neprijatelja kvalitetnog prikaza na ekranu.

Bogate konekcije

Sfera u kojoj ASUS ExpertBook L1 zaista opravdava svoj naziv su portovi i konekcije, kojih ima u izobilju. Sa leve strane su smeštena dva USB-a 3.1 porta, jedan USB-C 3.2, VGA, HDMI 1.4 i konektor punjača. Desno su USB-A 2.0, LAN port, kombinovani 3,5 mm audio džek i microSD slot, što je dovoljno i za najzahtevnije korisnike. Napomenućemo i da USB-C podržava punjenje drugih uređaja, ali i laptopa, ukoliko pri ruci imate jači USB-C punjač.

ASUS ExpertBook L1 konektori
Izvor: Stefan Stojanović

Bežične konekcije su takođe impresivne i za njih se brine Intel AX200 modul koji obezbeđuje moderne Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.2 veze. A softverske strane, ASUS obezbeđuje alate koji optimizuju povezivanje na najbolji signal u vašem okruženju i pamti mobilne pristupne tačke zarad prioritetizacije konekcije.

Anemični zvučnici

Možda i najslabiji element ASUS ExpertBook L1 L1500 laptopa su njegova dva nejaka zvučnika. Iako poslovni laptopovi nisu okrenuti multimediji, snaga ovih zvučnika je u rangu boljeg pametnog telefona, što može biti problematično tokom video konferencija.

Hardverska osnova

Srce sistema modela koji smo mi dobili na test je AMD Ryzen 7 3700U CPU sa četiri fizička i osam logičkih jezgara i frekvencijom u rasponu od 2,3 do 4 GHz. Na raspolaganju je 8 GB zalemljene DDR4 memorije i još isto toliko memorije u slobodnom SO-DIMM slotu. Za skladište se brinu WD NVMe SSD kapaciteta 1 TB i Seagate SATA HDD od 2 TB na 5400 rpm, za multimedijalnu kolekciju slika, snimaka, filmova i serija.

ASUS ExpertBook L1 CPU i RAM
Izvor: CPU-Z/Screenshot

Ova fleksibilnost sa dva slota za skladišta podataka se retko viđa i na mnogo većim i skupljim modelima, pa posebno pozdravljamo odluku kompanije ASUS da dragoceni prostor unutar kućišta rezerviše za HDD slot.

Radeon RX Vega 10 je deo Ryzen 7 APU-a i raspolaže sa 10 Compute jedinica, odnosno ukupno 640 šejdera. Kao i sve integrisane komponente, i Vega 10 performanse zavise od hlađenja i potrošnje, ali ne očekujte mnogo više od GeForce MX150 GPU-a.

Ova grafika ume da posluži za ne previše zahtevne igre kao što su World of Tanks, FIFA 21, League of Legends, Fortnite, Rocket League, Overwatch i neke starije naslove poput GTA V, Alien Isolation, Bioshock Infinite, Tomb Raider... Naravno, kompromisi su potrebni po pitanju detalja, ali ćete većinu pomenutih naslova moći da igrate u punoj rezoluciji ekrana.

Performanse procesora su dovoljne za svakodnevne kancelarijske poslove, ali će zahtevne aplikacije umeti ozbiljno da oznoje AMD Ryzen 7 mobilni CPU.

Osrednja baterija i brzi punjač

Kapacitet baterije je deklarisan na 42 Wh, za šta ASUS tvrdi da je dovoljno za ceo dan upotrebe. Prema našim testovima, ukoliko želite da uštedite bateriju, možete računati na oko 9 i po sati autonomije. Normalna upotreba spušta ove brojke na oko pet i po do šest sati, dok će igranje na maksimalnim performansama tih šest sati prepoloviti na 3 sata.

Punjač koji dolazi u paketu ima dva odvojena kabla, što i nije bilo neophodno, s obzirom na to da se radi o 65 W adapteru, a i uvek je zgodnije nositi jedan nego dva kabla. Vreme punjenja od 5 do 100% iznosi oko 70 minuta, što je pohvalno.

ASUS ExpertBook L1 otvaranje 180 stepeni
Izvor: Stefan Stojanović

Intel i AMD oznake modela

Pored modela sa AMD procesorom koji smo mi testirali, kod nas na tržištu možete kupiti verziju sa Ryzen 3 3250U procesorom, 8 GB memorije i SSD-om od 512 GB, bez HDD-a, za malo preko 69.000 dinara, to je jako dobra cena kada uzmete u obzir metalno kućište, kvalitetan ekran, osvetljenu tastaturu u premijum dizajn.

Napomenućemo i da su globalne oznake ovog modela promenjene za naše tržište, ASUS ExpertBook L1 je oznaka serije sa AMD procesorima, dok su B1 modela sa Intel procesorima. Na domaćem tržištu Intel modeli će se označavati sa B1, a AMD sa BA1, pa ćemo imati ExpertBook B1500 sa Intel CPU-om i ExpertBook BA1500 sa AMD procesorom.

Dobra poslovna mašina

Dobra hardverska osnova, u paketu sa premijum dizajnom i materijalima, te vojnim standardima izrade čini ASUS ExpertBook L1 (BA1) odličnim izborom za poslovnu mašinu na kojoj ćete s vremena na vreme pokrenuti i pokoju igru. Baterija je dobra, punjač brz, a konekcija ima u dovoljno i za cepidlake.

ASUS ExpertBook L1
Izvor: Stefan Stojanović

Najbitnije stvari za posao: ekran, tastatura i touchpad su veoma kvalitetni i osmišljeni za poslovne korisnike. Pozadinsko osvetljenje nije čest gost u ovoj cenovnoj klasi, kao ni dodatni slot za proširenje memorije i skladišnog prostora.

Jedina slaba tačka ovog modela je multimedija, tačnije nejaki zvučnici. Srećom, tu su 3,5 mm audio džek i Bluetooth, pa uvek možete povezati slušalice i uživati u filmovima na ovom velikom ekranu. Ukoliko uspete da nađete hardversku konfiguraciju koja vam odgovara, ASUS ExpertBook L1 je jako dobar poslovni računar, sa dosta skrivenih prednosti koje nisu vidljive na prvi pogled.

ASUS ExpertBook L1
Izvor: YouTube/ASUS

Sa druge strane ASUS se pobrinuo da su svi bezbednosni aspekti tu, pa će i oni koji na laptopovima web biti mirni, jer ExpertBook L1 nudi nekoliko različitih nivoa zaštite, koje ne viđamo toliko često. Stoga vam mirna srca možemo preporučiti ASUS ExpertBook L1/B1/BA1 seriju laptopova kao jednu zaokruženu, lepo dizajniranu poslovnu celinu koja uspešno izlazi na kraj sa svim zahtevima modernog poslovnog okruženja, balo da radite u kancelariji ili van nje.

ASUS ExpertBook L1 L1500CD prednosti

  • Premijum kućište po vojnim standardima
  • Veliki broj konekcija
  • Jaka hardverska osnova
  • Dodatni slot za RAM i HDD/SSD
  • Senzor otiska prsta, TPM 2.0 modul
  • Osvetljena tastatura sa numeričkim delom otporna na prolivanje tečnosti
  • Antirefleksivni sloj ekrana
  • Brzi punjač

ASUS ExpertBook L1 L1500CD nedostaci

  • Slabi zvučnici
  • Osrednja autonomija baterije
  • Svetlina ekrana bi mogla biti bolja
  • 720p kamera

ASUS ExpertBook L1 L1500CD specifikacije

  • 15,6 inča IPS LCD 16:9 ekran, Full HD rezolucija, 250 nita svetlina, anti-refleks premaz
  • AMD Ryzen 7 Mobile 3700U 2,3 - 4 GHz, 4C/8T, 12-35 W
  • 2x 8 GB DDR4 2400 MHz
  • AMD Radeon RX Vega 10 integrisana grafika
  • WD 1 TB M.2 NVMe SSD + Seagate 2 TB SATA 5400 rpm HDD
  • 1x USB-A 2.0, 1x USB-C 3.2 Gen 2, 2x USB-A 3.2 Gen 2, 1x HDMI 1.4, 1x VGA, 1x 3,5 mm, 1x RJ45 1 Gb/s mreža, Micro SD čitač
  • Intel AX200 802.11ax (Wi-Fi 6) + Bluetooth 5.2
  • Čiklet tastatura sa pozadinskim osvetljenjem, otporna na prolivanje tečnosti
  • 720p kamera, sa fizičkim zatvaračem
  • TPM 2.0, senzor otiska prsta, Kensington bravica
  • 42 Wh, 3S1P, 3 ćelije Li-ion + 65 W punjač
  • US MIL.STD 810H vojni standard izrade
  • 358 x 236 x 19,4 mm, 1,75 kg

Tagovi