Vijesti

LETEĆI TANJIR ZA JEDNU OSOBU: Električne letjelice sve više liče na naučnu fantastiku

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Nova letjelica je dobila ime Zeva Zero, a od niza sličnih putničkih se razlikuje po obliku – ne liči ni na avion, ni na helikopter, već na leteći tanjir.

Zeva Zero
Izvor: Smart Life/ Zeva Aero

Ne manjka novih ideja kada su električne letjelice u pitanju, a pojedini modeli liče na neidentifikovane leteće objekte, u narodu poznate kao „leteći tanjiri“.

Kompanija Zeva Aero ima baš takvu ideju, a osnovni cilj joj je razvoj personalnih, električnih letelica.

 Prvi koncept koji je predstavila je leteće prevozno sredstvo s više rotora, koje ima sposobnost vertikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL).

 Mogućnost vertikalnog polijetanja i slijetanja znači da letjelici nisu potrebne piste, već platforma sa koje odmah može da poleti u nebo.

Nova letjelica je dobila ime Zeva Zero, a od niza sličnih putničkih se razlikuje po obliku – ne liči ni na avion, ni na helikopter, već na leteći tanjir. Ipak, ne podsjeća ni na tanjire iz naučno-fantastičnih filmova, budući da je vertikalno postavljena. Na vrhu je kabina u koju može da stane jedan putnik, koji je istovremeno i pilot.

ZEVA in 15 Seconds
Izvor: Smart Life/ @Zeva Aero

Pokreće je električni motor i osam propelera koji su postavljeni oko središnje kabine. Tek kad poleti, „tanjir“ mijenja položaj, pa se postavlja horizontalno – u tom trenutku zaista liči na svemirsku letjelicu. Letjelica će moći da se naruči već na proljeće, a pretpostavlja se da će ukupna cijena iznositi nešto oko 250 hiljada dolara, što znači da nije za one koji ne pate od viška novca.

Tagovi