Vijesti

ZABORAVITE NA KLASIČNE SIM KARTICE: eSIM odlazi u penziju, stiže nam iSIM i sve menja!

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Qualcomm i Vodafone su 18. januara prikazali funkcionalni koncept pametnog telefona sa integrisanom SIM (iSIM) tehnologijom.

Vodafone SIM kartice
Izvor: Profimedia

Qualcomm je iskoristio Snapdragon 888 čip u Samsung Galaxy Z Flip3 5G telefonu, Thales iSIM operativni sistem i ugrađeni Qualcomm SPU (bezbednosni čip) kako bi pokazali novu tehnologiju. Prema rečima najvećeg proizvođača čipova za pametne telefone na svetu, implementacija SIM “kartice” u SoC telefona omogućava bolju sistemsku integraciju, bolje performanse i povećani kapacitet memorije, kao i oslobađanje dragocenog prostora u unutrašnjosti telefona.

 Pored telefona Qualcomm navodi da se iSIM može implementirati i u uređaje kao što su tableti, laptopovi, VR naočare, pametni satovi i još mnogo toga, omogućavajući mobilnu mrežu na svim tim uređajima.

iSIM kako funkcioniše
Izvor: SMARTLife / Qualcomm

Za razliku od eSIM kartice koja koristi svoj zasebni čip, iSIM se oslanja na postojeću tehnologiju koja se već nalazi unutar Qualcomm čipseta, integrišući iSIM funkcionalnost u glavni procesor. Eliminisanjem prostora za fizičku SIM karticu i čipa za eSIM funkcionisanje oslobađa se dragoceni prostor unutar modernih uređaja koji se može iskoristiti za povećanje kapaciteta baterije, proširenje memorije, bolje hlađenje i još mnogo toga.

Funkcionalnost

Kada je funkcionalnost u pitanju, iSIM je sličan standardnoj SIM kartici i preslikava se na jednu permanentnu pretplatu, ili se može implementirati slično principu rada eSIM kartice, koja se može menjati na uređaju prostim ažuriranjem podataka.

U zvaničnim izjavama predstavnici obe kompanije rekli su da je ovo evolutivni korak SIM tehnologije, i važan jer omogućava oslobađanje prostora unutar kućišta uređaja, istovremeno obezbeđujući fleksibilnost za uređaje koji mogu da iskoriste puni potencijal 5G mreža.

Problemi 5G mreže

Da podsetimo, u Americi se trenutno vodi polemika oko instaliranja novog frekventnog raspona za 5G mreže koji može da pravi smetnje sa radarima aviona, a neke velike kompanije su prizemljile deo svoje flote u strahu od problema tokom sletanja. Ukoliko bi iSIM zaživeo 5G konekcije bi mogle da budu dostupne na mnogo manjim uređajima, i na mnogo većem broju uređaja nego danas, povećavajući znatno broj potencijalnih smetnji.

eSIM kako radi, šta nudi eSIM (MobIT)
Izvor: Apple

Tagovi