Vijesti

PRIČAJU JEDNO, A RADE DRUGO: Sakrili blog o tome da 4 GB VRAM nije dovoljno za igre pred premijeru nove grafičke karte

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

U junu 2020. godine marketing specijalista kompanije AMD objavio je blog post na zvaničnom sajtu kompanije u kojem se tvrdi da 4 GB video memorije evidentno nije dovoljno za današnje igre.

AMD Radeon RX 6500 XT
Izvor: SmartLife / AMD

Zbog svoje kompleksnosti, novije igre zahtevaju 6 ili 8 GB video memorije kako bi sve radilo kako treba, pa blog navodi je bolje da odaberete AMD grafičke karte RX 5000 serije koje dolaze u verzijama sa 6 i 8 GB VRAM.

I dok je ovaj blog post, iako namenjen promociji grafičkih karti sa više od 4 GB video memorije svoje uporište nalazio u realnim rezultatima, problem je nastao jer je AMD upravo danas objavio Radeon RX 6500 XT sa 4 GB VRAM. AMD je brže-bolje sklonio godinu i po dana star blog post, što je izazvalo lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama, posebno, jer se korišćenjem keširanih podataka mogla pronaći nekadašnja strana koja je volšebno nestala sa zvaničnog AMD sajta.

AMD je otišao i korak dalje, pa je put do AMD blog posta, koji je dosad bio javan sada dodatno otežan, i zahtevao AMD Community nalog. Međutim, čak i nakon registracije blog post je bio nedostupan i poruka koju smo dobijali bila je "Access Denied", odnosno zabranjen pristup.

Prevelika koincidencija

Iako će AMD verovatno ovo pripisati tehničkoj greški i problemu sa serverima, šansa da post o tome kako 4 GB VRAM nije dovoljno za igre nestane u trenutku premijere nove grafike sa 4 GB VRAM se graniči sa nemogućim. Posebno jer je taj post u direktnoj suprotnosti sa novim modelom koji je ova kompanija predstavila.

Nekoliko sati kasnije kompanija AMD je vratila post na svoje nekadašnje mesto, praveći se kao da se ništa nije desilo, i da je tajming bio potpuno slučajan. Nažalost po njih, većina medija je htela da se pozove na njihov post iz 2020. godine upravo u toku premijere, ali su svi naišli na isti problem, otkrivajući da se ipak radi o nečemu više od puke slučajnosti.

Da stvar bude gora, AMD je predstavio Radeon RX 6500 XT, grafičku kartu sa 4 GB VRAM, dok konkurencija prodaje GeForce RTX 3050 sa 8 GB VRAM, napominjući da i sa 8 GB VRMA gejmeri mogu da iskuse probleme u pojedinim igrama, čak i 1080p rezoluciji.

AMD Radeon RX 6500 XT
Izvor: YouTube / Linus Tech Tips

Testovi razočaravajući

Nažalost, medijske kuće koje su dobile ove grafike nekoliko dana pre premijere i koje su objavile svoje testove odmah nakon premijere nisu imale reči hvale za novu AMD grafiku, smeštajući je ispod GeForce GTX 1650 Super iz 2019. godine po performansama. Čak ni najavljene AMD cene od 199 dolara ni na koji način ne odgovaraju realnosti, jer je ova grafika u samom startu kod većine maloprodajnih lanaca postavljena na skoro 400 evra, što je dva i po puta više od najavljene cene. Previše, čak i za AMD.

Jedina dobra stvar kod ove grafičke karte može biti činjenica da je 4 GB GDDR6 memorije sa GPU povezano preko jako uske 64-bitne memorijske magistrale, što znači da RX 6500 XT nikako neće biti interesantna za rudarenje kriptovaluta.