Vijesti

NOVE GENERACIJE RASTURAJU STARU IGRU: Tetris kao Esport

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Poenta Tetrisa nije se menjala otkako je ovu igru 1984. osmislio ruski programer Aleksej Leonidovič Pažitnov, da bi prekratio vreme provedeno na Sovjetskoj akademiji nauka.

Tetris
Izvor: Smart Life/ Pexels/ cottonbro

U skoro svakom trenutku neko na platformi Twitch igra Tetris pred publikom.

Najnovija zvezda među igračima ove igre je četrnaestogodišnji Majkl Artiaga, poznatiji kao Dog, koji je i u 2020, te u 2021. godine bio šampion u igri koja je skoro tri puta starija od njega.

Dog je vrlo mlad, ali se njegovi prsti po Nintendo kontroleru kreću brzinom i veštinom nekoga ko Tetris dobro poznaje.

Za manje od 10 minuta Artiaga može da sakupi bodove i stigne do nivoa koji su bili nezamislivi u prvih 25 godina postojanja igre.

 Igra ipak nije potpuno zastarela, budući da se 2019. godine pojavio Tetris 99, a u pitanju je nova verzija klasične igre. Kako samo ime kaže, uključuje 99 igrača, koji se takmiče do poslednjeg koji uspe da kontroliše slagalicu i odnese pobedu. U centru se nalazi tradicionalni Tetris, u okviru kojeg igrači slažu blokove, ali se na ekranu nalaze i prikazi tokova igre drugih učesnika, na osnovu kojih se vidi u kojem se stadijumu svaki od njih nalazi. To nije sve – svaki igrač nekom od protivnika može da pošalje blokove koji mu nisu potrebni i tako mu tako oteža igru.

Tetris je tako i dalje fenomen, pa se poslednjih dana mnogi veliki svetski mediji bave ovom temom. Pored Majkla u fokusu je i njegov najveći rival – brat Endi koji ima 16 godina, a na svetskom prvenstvu 2020. godine je osvojio drugo mesto.

Braća Artiaga su tako na čelu novog talasa u igranju Tetrisa, a zanimanje za stare video igre raste, kao i broj prijava za takmičenje u klasičnom Tetrisu. Nostalgija je važan razlog, ali ne i jedini, jer su učesnici sve mlađi i mlađi.

Tetris univerzumom je skoro čitavu deceniju vladao Džonas Neubaer iz Kalifornije, koji je preminuo u januaru 2021. godine. O njemu je snimljen i dokumentarni film – "Ecstasy of Order" iz 2011. godine. Tu se između ostalog raspravljalo i o „Tetris efektu“ – kad delići iz igre prolaze pred očima i dok se rade druge stvari u životu.

The Story of Tetris
Izvor: Smart Life/ @Gaming Historian

 Poenta Tetrisa nije se menjala otkako je ovu igru 1984. osmislio ruski programer Aleksej Leonidovič Pažitnov, da bi prekratio vreme provedeno na Sovjetskoj akademiji nauka. Kvadratići u sedam različitih oblika padaju s vrha ekrana, a igrač mora da čisti redove, usmeravajući delove tako da pokriju širinu ekrana. Kako igrači napreduju, komadi padaju brže, a ako se redovi ne brišu dovoljno brzo, stižu do vrha i igra se završava. Zbog toga su Tetris godinama poredili sa sakupljanjem životnih problema, što je valjda bila jača motivacija da se kockice očiste i srede na vreme.

Tagovi