Vijesti

ILON MASK OTKRIO KO JE IZMISLIO BITCOIN: Misterija zvana Satoši Nakamoto

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Mask je na kraju rekao da nije ni važno ko je kreator, jer je ime samo ime prikačeno za ideju.

Bitcoin grafikon
Izvor: SmartLife / Pexels / Ivan Babydov

O identitetu tvorca Bitcoina se raspravlja već godinama, pa se u početku nije znalo ni da li se radi o pojedincu, ili pak o grupi.

Satoši Nakamoto je ime koje je danas poznato svim kripto-entuzijastima, a Ilon Mask se slaže da se zapravo radi o ekspertu za kriptovalute čije je ime Nik Sabo.

 Mask je rekao da do tog zaključka može da se dođe ukoliko se proučava evolucija ideje o Bitcoinu, te ako se obrati pažnja ko je o tome u to vrijeme najviše pisao.

Dodao je da, kao ni mnogi drugi, ne može sa sigurnošću da tvrdi ko je izmislio Bitcoin, ali ističe da su Sabove teorije bile ključne za nastanak danas vodeće kriptovalute.

Napominje se da je Sabo među najodgovornijima, ako ne i najodgovorniji, za razvoj ideja iz kojih je nastao Bitcoin, zbog čega mnogi sumnjaju da je Nakamoto upravo on, iako on te tvrdnje poriče. Pseudonim se prvi put pojavio 2008. godine, zajedno s Bitcoinom.

Slučajem se 2014. godine pozabavila grupa lingvista koji su uporedili originalni plan i protokol za Bitcoin (Bitcoin Whitepaper) s tekstovima koje je pisao Sabo. U igri je bilo još desetoro potencijalnih kreatora, a eksperti su zaključili da se Sabo najviše uklapa kada su jezičke sličnosti u pitanju.

 Nik Sabo se još 2015. dovodio u vezi s Bitcoinom, ali je uporno poricao da je to tačno. Još jedan od razloga zašto ga povezuju s ovom valutom je to što je još daleke 1998. godine kreirao takozvanu „bit gold“ kriptovalutu.

Elon Musk answers if he is Satoshi Nakamoto
Izvor: Smart Life/ @Lex Clips

Mask je na kraju rekao da nije ni važno ko je kreator, jer je ime samo ime prikačeno za ideju. Čak je citirao Šekspira – „Ime nije ništa, ono što nazivamo ružom slatko bi mirisalo i s drugim imenom“. Valjda to važi i za tvorca Bitcoina.

Tagovi