Vijesti

NASA LANSIRALA NAJMOĆNIJI I NAJSKUPLJI TELESKOP U ISTORIJI: Promijeniće naše shvatanje svemira!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Teleskop Džejms Veb uspješno je lansiran iz Francuske Gvajane!

Izvor: Kurir/Printscreen/Twitter

Snažni infracrveni teleskop poletio je u svemir u raketi Ariane iz lansirne baze Evropske svemirske agencije u Francuskoj Gvajani, navodi Kurir.

Teleskopu teškom 6350 kg i vrijednom 10 milijardi dolara, koji će biti pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir, biće potrebno mjesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti, otprilike milion milja daleke od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Mjeseca.

U srcu "Veba" je primarno ogledalo od 6,5 metara koje će omogućiti teleskopu da posmatra slabašni sjaj nekih od najstarijih, najudaljenijih objekata u univerzumu. Pošto se univerzum širi, svjetlost koju emituju zvijezde i galaksije rasteže se dok putuje, što znači da se sjaj najranijih zvezda pomjera u crveno“ u duže talasne dužine infracrvene svjetlosti.

Za razliku od svemirskog teleskopa Habl, koji kruži oko Zemlje, Veb će kružiti oko Sunca. On je vezan za tačku zvanu L2, ili drugu Lagranžovu tačku, milion milja od Zemlje. Ovde će gravitacione sile omogućiti teleskopu da posmatra nebo u infracrvenom području, sa Zemljom i Suncem na leđima.

Vebovo primarno ogledalo je toliko veliko da se mora sklopiti za lansiranje i rasklopiti tokom jednomjesečnog putovanja do L2. Usput, teleskop će takođe postaviti suncobran veličine teniskog terena kako bi zaštitio teleskop od sunčevih zraka, naglašava Kurir.

Osim posmatranja prvih zvijezda i galaksija, Veb će posmatrati vanzemaljske svetove kako prelaze lica svojih zvijezda i mjeriti kako se infracrvena svjetlost apsorbuje u atmosferi planeta. Ovo će dati nagovještaje o atmosferskoj hemiji i potencijalnim uslovima zrelim za život.

Tagovi