Vijesti

PAMETNE IGRAČKE NAJTRAŽENIJI POKLON OVE SEZONE: Kad se lutka poveže na internet

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Globalno tržište pametnih igračaka očekuje dramatičan rast, zahvaljujući sve većoj potražnji za igračkama koje mogu da se povezuju na internet i sve većem broju kupaca koji tu tehnologiju razumeju.

Igračke
Izvor: Smart Life/ KidKraft

Sve je više pametnih uređaja koji ulaze u pametne kuće, a u pitanju su sprave koje se s drugima povezuju preko interneta.

Pored pametnih frižidera i veš mašina, tu su i pametne igračke – najtraženiji pokloni ove praznične sezone.

Ponuda pametnih igračaka je raznovrsna, od onih mehaničkih s odgovarajućim aplikacijama, preko onih koje prepoznaju glas ili sliku, do zagonetki i nosivih igara za praćenje zdravlja.

Globalno tržište ovakvih igračaka očekuje dramatičan rast, zahvaljujući sve većoj potražnji za igračkama koje mogu da se povezuju na internet i sve većem broju kupaca koji tu tehnologiju razumeju.

Očekuje se da u naredne četiri godine tržište pametnih igračaka dostigne ukupnu vrednost od oko 70 milijardi dolara. Ozbiljna suma podrazumeva i sve veća ulaganja, te gigante koji će želeti svoj deo kolača. Inovacije su ušle u proizvodnju, a u pitanju su lutke i druge stvari koje ne samo da se povezuju na internet, već i jedna s drugom.

Deca se često bolje razumeju u tehnologiju nego odrasli, pa je logično što ova industrija raste. Svoje ponude imaju i Sony, KNex, Konami, Hasbro, Lego i Jakks Pacific, a njihove igračke se povezuju s pametnim telefonima, tabletima, konzolama i aplikacijama, pomoću Wi-Fi ili Bluetooth, te RFID/NFC veza.

Deca uz pomoć njih stiču razne veštine, ali se roditelji brinu za njihovu sigurnost. Nevolja je što pametne igračke uglavnom dolaze s kamerama i mikrofonima, povezuju se na internet i s drugim korisnicima. Zbog toga je neophodan nadzor, jer deca još uvek ne znaju koje informacije nije poželjno deliti s igračkom.

9 SMART TOYS GADGETS INVENTION
Izvor: Smart Life/ @New Tech Gadgets

Mlađi roditelji rado kupuju ovakve proizvode, najpre zbog toga što igračke imaju i edukativnu vrednost. Tako na primer imamo male kuhinje koje se povezuju s asistentom Alexa i decu uče o kulinarskim veštinama (nešto poput domaćinstva), te pametne globuse koji se povezuju s aplikacijom i decu uče o svetu. Tu su i mnoge druge koje pričaju, znaju i umeju – budućnost je u igri.