Tajne velikih dubina

PODMORNICA NA DALJINSKO UPRAVLJANJE: Neman iz dubine okeana

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Naučnici iz Monterey Bay instituta su dobili priliku da snime jednu džinovsku lignju (Stygiomedusa gigantea), a u pitanju je veoma redak prizor.

Lignja
Izvor: Smart Life/YouTube screenshot

Mnoge oblasti nauke su poslednjih decenija napredovale zahvaljujući novim tehnologijama, pa u istraživanju okeana sada na primer pomažu podmornice na daljinsko upravljanje.

Naučnici iz Monterey Bay instituta su zahvaljujući tome dobili priliku da snime jednu džinovsku lignju (Stygiomedusa gigantea), a u pitanju je veoma redak prizor.

Pipci ove morske nemani idu do 10 metara u dužinu, a služe joj da njima hvata plen.

Monterey Bay institut je snimak podelio na svom YouTube kanalu, a lignja je snimljena u zalivu Monterey, u Tihom okeanu.

Podmornica je snimak napravila na oko 975 metara ispod površine okeana. Da je u pitanju redak prizor, pokazuje to da su slični divovi primećeni tek 110 puta u poslednjih 100 godina. Budući da se često love, naučnike fasciniraju ogromni primerci lignji koji su uspeli da se kriju toliko dugo.

An extraordinary deep-sea sighting: The giant phantom jelly
Izvor: Smart Life/ MBARI (Monterey Bay Aquarium Research Institute)

Nove mašine, posebno podmornice koje ne traže posadu, služe da se njihova skrovišta otkriju, pa bi broj snimljenih divova uskoro mogao da se poveća.