3310 i XR20

5 GODINA NOVIH NOKIA TELEFONA: Šta je sve urađeno i šta nam sve stiže

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

HMD Global kompanija, dom Nokia telefona, slavi peti rođendan.

Izvor: SmartLife / Nokia

Verovali ili ne, ali “novi” Nokia telefoni na našem i globalnom tržištu dostupni su već četiri godine, a kompanija koja ih proizvodi je oformljena godinu dana ranije.

Sećamo se, kao da je juče bilo, kad je na MWC 2017 sajmu HMD global najavio prve serije novih Nokia telefona - obradovala nas je Nokia sa Android operativnim sistemom, ali je svetlost pozornice ukrala redizajnirana, nova Nokia 3310.

Ali, krenimo redom - od početka i o tome kakva je to HMD Global kompanija.

Polovina decenije sasvim je dovoljno vremena da se osvrnemo na neke zvanične podatke i zajednički pogledamo šta su to Nokia telefoni tj. HMD Global, kao vlasnik tog brenda, uspeli da postignu na tržištu pametnih telefona, ali i onih običnih, po kojima se Nokia telefoni još uvek prepoznaju.

HMD Global je finska kompanija koja proizvodi Nokia telefone, uključujući legendarne modele kao što je Nokia 3310, ali i nove izdržljive pametne telefone, kao što je Nokia XR2

 0 telefon koji je napravljen da izdrži sve izazove svakodnevnog korišćenja.

Nokia telefoni danas su prepoznatljivi po tome što brzo dobijaju Android ažuriranja i za najveći broj modela

Kompanija HMD Global je prepoznata kao jedan od vodećih brendova klasičnih telefona, i po količini i po kvalitetu. Prema Counterpoint istraživanju, u drugom kvartalu 2021. godine, Nokia brend je zadržao poziciju drugog najvećeg brenda kada je reč o udelu na tržištu klasičnih telefona, uz Nokia telefone sa tržišnim udelom od 18%.

S druge strane, HMD Global je među top pet brendova mobilnih telefona u 39 ključnih zemalja širom sveta prema IDC Mobile Phone Tracker istraživanju za drugi kvartal 2021. godine.

Proslava 5 godina uz posebno iznenađenje

Neverovatno realistična torta u obliku voljenog i legendarnog Nokia 3310 telefona u crvenoj boji, predstavljena je u Londonu radi obeležavanja petog rođendana kompanije HMD, doma Nokia telefona.

Za pravljenje torte u obliku 3310 u njegovoj realnoj veličini bilo je potrebno 40 sati, a tortu je napravila svetski poznata umetnica i dizajnerka kolača Mišel Vibovo. Unutrašnjost torte je napravljena od čokoladne kore i krema od vanile, a prepoznatljivo izdržljivo kućište Nokia 3310 telefona je izrađeno od šećera.

Svaki taster je isečen i oblikovan do savršenstva i dodat na kućište telefona posebno.

Nokia 3310
Izvor: Nokia Mobile.

Nokia 3310 test izdržljivosti
Izvor: JerryRigEverything.

Tagovi