Zvijezde i tračevi

"Ovaj će biti zvijezda, luđi je od mene": Rambo Amadeus uputio potresne riječi, pa se prisjetio legendarnog Bore

Autor Marina Cvetković

Od Bore Čorbe opraštaju se mnogobrojne kolege i ličnosti iz javnog života, a sada je to učinio još jedan legendarni muzičar, Rambo Amadeus.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, umro je u 72. godini nakon što je završio u bolnici zbog jake upale pluća, a zatim mu se stanje pogoršalo i stavljen je na respirator.

Brojni muzičari opraštaju se od frontmena "Riblje čorbe", a među njima je i crnogorski pjevač Antonio Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, koji je objavio emotivnu posvetu pokojnom kolegi.

"Jedna suza za Boru. Dragi Boro, za tebe i tvoj Rock' n' roll za kućni savet sam znao davno prije našeg susreta u kancelariji PGP-a, davne 1988, dok su urednici većali što da rade, zatečeni mojim materijalom za prvu ploču", započeo je.

Izvor: Youtube/Eurovision Song Contest/screenshot

"Tad si bio u naponu snage, na vrhuncu karijere, velika, prava zvijezda, a ponašao si se kao dječak, neposredno i blagonaklono, baš kao da smo stari drugari. Kad si čuo materijal, pokazao si neskriveno oduševljenje pred zaprepašćenim urednicima, sjećam se kako si rekao: 'Dajte ovom momku reklamu, gurajte ga na TV, ovaj će biti zvijezda, luđi je od mene!'"

"Zvao sam te bojažljivo godinu dana kasnije, davne 1989. da mi gostuješ na ploči, ne bih li malo prosperirao na račun tvoje velike popularnosti. Oberučke si prihvatio, bez ikakvih potpitanja, nisi čak tražio ni jedno slovo od teksta da se mijenja, obzirno poštujući moj 'pjesnički' rukopis."

"Treći put sam te sreo na zajedničkom koncertu na Tašu, ti si bio zvijezda večeri, ja sam nastupao na početku, kao jedna od mnogih predgrupa. Taš je bio pun, od silne treme mi je pripalo loše, prućio sam na pod, Ti i Gaga ste prvi skočili, prišli, masirali me, donosili vodu sa šećerom, zabrinuti, vrlo nježni, kao da sam vam rod rođeni, uspeli ste me vratiti i osposobiti za nastup", prisjetio se Rambo početaka.

Rambo Amadeus i Bora Čorba pesma
Izvor: Youtube / Riblja Čorba Official channel

"Pamtim te kao vrlo nježnog i dobrog čovjeka"

"Odmah zatim, to je bilo devedesetih, početkom rata u Bosni, našeg zajedničkog poznanika i menadžera, uhapsila je u Mostaru JNA. Zbog gorostasnog izgleda i osornog ponašanja, kombinovanog s bošnjačkim imenom i prezimenom, tako ogroman i osoran, uz 'sumnjivo' ime i prezime, u to histerično vrijeme naš drugar nije imao mnogo šansi da dokaže svoju nevinost. Da ne davim s detaljima, našeg prijatelja su na Tvoju ličnu intervenciju pustili istog dana popodne, zauzeo si se u to gadno i opasno vrijeme za 'nekog tamo, s one strane'. To smo do danas znali samo ti i ja, i naš lični prijatelj. Mislim da je sasvim umjesno da od danas to zna i još po neko. Boro, ja te pamtim kao vrlo nježnog i dobrog čovjeka, a da si vrhunski pjesnik i šoumen", to znaju svi.

"Na žalost, nikom nisi znao reći ne, pa si tako tvoj benigni kafanski nacionalni zanos trapavo prenio u javni prostor. Zgodno za zloupotrebe svih vrsta, nema šta".

"Bilo ti je ispod pojasa da se 'vadiš'"

"Godinama posle toga nosio si taj nametnuti teret na svojim pjesničkim plećima. Ali, onako dostojanstven, ćutao si, bilo ti je ispod pojasa da se 'vadiš'. Znam iz prve ruke da nisi bio u stanju ni mrava zgaziti, a kamoli da nekog mrziš. Za razliku od mnogih, koji su vješto žonglirali svojim nacionalnim zanosom i u javnosti ga sasvim oprezno dozirali na kašičicu, tek da se čupne neka korist, a da se ne napravi dugoročna šteta na tržištu koje će se neminovno otvoriti za koju godinu, vješto okrećući ćurak tačno u trenutku kad će mediji novonastalih država početi obraćati pažnju na estradu - 'onih tamo'" .

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Za mene si od prvog susreta bio legenda"

"Nisu ti Boro ti svatovi ni do koljena. Počivaj u miru druže, za mene si od prvog susreta bio legenda, i ostaćeš legenda za vijek i vjekove. Jer si prije svega bio nježan, skroman i dobar, uglavnom na svoju štetu. Na kraju, tvoj veliki, grandiozni stih sve lijepo kaže, onomtko zna slušati:

'A sebe bih na poklon dao bilo kome, jer niko od vas ne zna moje brodolome'", napisao je muzičar na fejsbuku.

Pogledajte kako su mladi Čačani sinoć odali počast legendarnom Bori:

Mladi sviraju i pevaju kod Borinog ćoška u Čačku
Izvor: Youtube / Vladimir Nikitovic