Zvijezde i tračevi

Najkontroverznije kraljevsko vjenčanje: Princeza ostavila muža zbog šamana Emine Jahović, sad se udaje za njega

Autor Anja Konstantinović

Stotine gostiju stiglo je u grad Alesund kako bi prisitvovalo proslavi vjenčanja princeze Marte koja se odrekla norveške krune zbog samoprozvanog šamana Duraka, koji je dobro poznat u Holivudu.

Izvor: Instagram / yaemina/iam_marthalouise

Norveška princeza Marta Luiza izgovoriće sudobonosno "da" svom partneru sa kojim je godinama u vezi šamanu Duraku Veretu. Prema norveškim medijima, gosti su zamoljeni da ne koriste mobilne telefone i fotoaparate tokom slavlja i da ništa ne objavljuju.

U petak će otputovati do grada Geirangera na obalama fjorda, dok u programu venčanja stoji da će gosti uživati u "laganom ručku na brodu dok će svjedočiti veličanstvenim planinama i vodopadima." Par će se zatim vjenčati na privatnom događaju u subotu. Kako je ranije Marta otkrila, na ceremoniji vjenčanja imaće i velečasnog i duhovnog gurua.

Princeza i Durek objavili su vjeridbu 2022. godine. Princeza je prethodno bila udata za pokojnog pisca i umetnika Arija Bena, s kojim ima tri ćerke. Razveli su se 2017. godine, a Ben je preminuo na Božić dvije godine kasnije.

Iako su mnogi bili oduševljeni ovim vjenčanjem, i dalje ima i onih kojima se ne dopada njihov bizaran odnos, za šta najviše krive Duraka koji, primera radi, vjeruje da rak nastaje jer je dijete bilo nesrećno u detinjstvu i slično. 

 Princezu Martu godinama su smatrali odgovornom za smrt bivšeg supruga koji je, nakon što ga je napustila, odlučio da oduzme sebi život na Božić. Iza sebe je ostavio tri ćerke Mod Anđeliku, Leu Isadoru i Emu Talulu, a nakon tragedije porodici je trebalo dosta vremena da nastave dalje.

Marta i Ari vjerili su se 2001. godine, a venčali u čuvenoj katedrali Nidaros u Trondhajmu sledeće godine. Delovali su kao par koji se abnormalno voli, te je sve iznenadila informacija da se razvode.

Međutim, samo dvije godine nakon razvoda otkriveno je da je princeza u vezi sa čuvenim šamanom Duretkom Veretom kog obožavaju brojne zvezde poput Gvinet Paltrou. Iako u tom trenutku nije bilo poznato koliko dugo traje njihova veza, sam princ Ari u jednom intervjuu je dao odgovor na to pitanje. On je godinu dana pre nego što je digao ruku na sebe otkrio da se u braku osećao "kao klovn".

"Ja sam stara vijest, čak iako to svijetu nije rečeno. Ja sam klovn, u najgoru ruku. U najbolju, ja sam autor. Za mnoge, ja sam budala", rekao je on za VG dok je promovisao svoju knjigu "Inferno", koju su kritičari opisali kao "valjanje u očaju" i u kojoj je pisao o svojim duševim problemima i halucinacijama. Nažalost, princ nije mogao da prevaziđe svoje probleme zbog čega je odlučio da sebi oduzme život.

Marta odrekla se kraljevske titule, a u Norveškoj je često zovu i "poludjela" i "začarana princeza". Razlog su njene tvrdnje da može da priča sa anđelima, kao i da vidi duhove. Ona je, po sopstvenim rečima, tokom detinjstva često imala utisak kao da se guši u svojoj sobi i imala noćne more.

Princeza je smatrala da je njen susret sa šamanom bio sudbinski, iako sam početak nije bio slavan. U tom trenutku bila je razvedena i skrivala je svoju dughovnost od zemlje koja je odbila da prihvati činjenicu da njihova princeza razgovara s anđelima.

Navikla je da funkcioniše sama i pomirila se s time da će do kraja života biti bez partnera. Međutim, zajednički prijatelj pokušavao je da im dogovori sastanak. Ipak, šaman Durek nije se javljao na telefon. Kasnije, poziv se desio, a on je potom pozvao princezu u svoj stan u Holivudu na ručak.

Interesantno je da je Durak u jednom trenutku sarađivao i sa pjevačicom Eminom Jahović, kao i da joj je pomogao da prebrodi neke teške životne situacije.

"Radim na sebi spiritualno i telesno, a najviše radim sa šamanom Durakom, koji je ujedno najbolji drug Gvinet Paltrou", otkrila je Emina svojevremeno u "Ekskluziv specijalu" na Prvoj tv i dodala:

"Pomogao mi je da vizualizujem atmosferu u kojoj sam se susrela sa životinjom koja vlada mojim bićem, odnosno opisuje moju unutrašnju snagu. To je bio vuk. Oduvjek volim životinje, ali nikada ranije nisam osetila toliku ljubav prema nekoj od njih. Očekivala sam da ću biti vrabac, ali ispostavilo se da sam mnogo snažnija nego što sam mislim. Šalu na stranu, kada sam saznala šta vuk predstavlja, shvatila sam da mi taj opis zapravo u potpunosti odgovara. Dopalo mi se ono što sam čula".