Zvijezde i tračevi

Razbesneo ih, a u sve umešana i deca: Vilijam i Kejt se žestoko sukobili sa kraljem Čarlsom

Autor Marina Cvetković

Čarlsove stavove delila je i njegova majka, pokojna kraljica Elizabeta II.

Izvor: YT Entertainment Tonight

U novoj biografiji "Katrin, princeza od Velsa", autor Robert Džobson otkrio je detalje nedavnog sukoba između kralja Čarlsa i princa Vilijama. U središtu svađe našli su se Kejt Midlton, ali i princeza Šarlot, kao i prinčevi Džordž i Luis. Nakon svega, čini se da otac i sin još uvek nisu našli zajednički jezik.

Kralj Čarls navodno je izrazio zabrinutost, jer veruje da njegov stariji naslednik i njegova porodica olako shvataju sigurnost. Upravo su ove brige dovele do napetosti između oca i sina, a prema odlomcima objavljenim u Daily Mail-u, Čarls je nakon dijagnoze raka postao svestan sopstvene smrtnosti.

Bolest ga je navodno naterala da pokrene pitanje sigurnosti leta helikopterom. Kralj je Vilijamu, inače iskusnom pilotu, čak uručio službeni dokument kojim je priznao rizike i preuzeo punu odgovornost za svoje postupke tokom njihove svađe, piše Glossy. Čarlsova zabrinutost odražava stavove njegove pokojne majke, kraljice Elizabete, koja je takođe zahtevala da se Vilijam odrekne helikoptera kao načina prevoženja svoje poroduice iz Kensingtonske palate u njihovu bivšu rezidenciju Anmer Hol u Norfolku.

Izvor: Youtube printscreen / CobraEmergency

I kraljica se protivila

Kraljica Elizabeta nije skrivala svoje mišljenje o ovom pitanju, kako prenosi jedan od njenih saradnika u novoj knjizi, jer je bila duboko potrešena nesrećom iz 1967. godine kada je njen kapetan leta poginuo u padu helikoptera. Iako Bakingemska palata ne komentiriše privatne razgovore i stavove kralja Čarlsa, podrazumeva se da se sigurnost članova kraljevske porodice uvek uzimaju u obzir kada se odlučuje o najprikladnijem načinu putovanja.

Izvor: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia

Poznato je da je palata u potpunosti procenila rizike zajedničkih putovanja cele porodice, u poređenju s politikom koja bi osigurala odvojena sredstva za putovanje za jednog ili više članova porodice princa i princeze od Velsa.

Čarls i Kamila hitno evakuisani

Kralj Čarls III i kraljica Kamila našli su se u velikoj neprilici prilikom jedne zvanične posete pre par dana. Oni su hitno evakuisani sa događaja na ostrvu Džersi nakon što je prijavljena pretnja. Službe bezbednosti nisu htele da ostave prostor za rizik, pa su Čarls i Kamila hitno sklonjeni na bezbedno. Ovo je za kraljevski par bio treći događaj u toku dana u mestu Vembridž Plejs, a prva dva su prošla u najboljem redu.