Zvijezde i tračevi

Moćno značenje haljina Jelene Đoković: Zna šta radi, sa razlogom su obe bele boje

Autor Tamara Veličković

Haljine Jelene Đoković u Parizu

Izvor: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Dok se Novak Đoković priprema za početak turnira na Olimpijskim igrama, Jelena Đoković je u centru pažnje zbog odevnih kombinacija. Kada su se pojavili u Parizu, Jelena je oduševila najveće modne stručnjake, pa tako i Anu Vintur, svetsku urednicu magazina Vogue. Za Vogue Adria događaj pod nazivom Summer Soiree, izabrala je model u stilu haljina iz šezdesetih, dok je za zabavu uoči otvaranja velikog takmičenja, koju je organizovao "Luj Viton", izabrala nikad kraću haljinu. Zašto Jelena bira belu boju?

Bela boja, iako može da izgleda jednostavno i ujednačeno, zapravo je izuzetno složena i fascinantna boja, puna dubine i mnogih značenja. Koristila se i koristi se u različitim kulturama i kontekstima, a nosi čitav niz simbolike i konotacija. Šta zapravo znači bela boja? Odgovor može da varira. Ipak, postoje neke univerzalne simbolike koje se često povezuju sa njom. Pogledajte kako su izgledale Jelenine haljine:

1. haljina

 2. haljina

Bela se najviše povezuje sa čistoćom i nevinošću. Ovo značenje proizilazi i iz fizičkih svojstava bele (to je boja koja odražava čitav spektar svetlosti, ostavljajući utisak sjaja) i iz kulturno-istorijskih asocijacija (na primer, u mnogim kulturama, bela je boja koja se nosi u verskim i drugim obredima u važnim prilikama, simbolizujući svetost).

Bela je takođe povezana sa istinom. Kao najsvetlija boja, često se koristi kao simbol prosvetljenja, znanja i istine. U tom smislu, bela može da se posmatra kao boja koja osvetljava tamu i otkriva istinu. Međutim, ona nema uvek pozitivne konotacije. U nekim kontekstima, bela može da bude povezana sa sterilnošću i hladnoćom. Na primer, belo, sterilno okruženje kao što je bolnica ili laboratorija može da izazove osećaj nelagodnosti i otuđenja.

U svetu mode, bela je univerzalna boja koja se lako kombinuje sa drugim bojama. Bele košulje, haljine, pantalone i cipele su osnovni komadi u mnogim garderoberima. Bela je takođe boja luksuza i elegancije - bela odela i večernje haljine su nepogrešiv izbor za formalne i elegantne događaje. Zato Jelena Đoković zna šta bira. Sa belom bojom se uvek ističe u masi i baš nikada ne pogreši.