Zvijezde i tračevi

OD CIFRE ĆE VAM SE ZAVRTETI U GLAVI: Objavljena godišnja zarada princa Vilijama nakon što je dobio novu titulu

Autor Marina Cvetković

Princu Vilijamu je njegov otac, kralj Čarls, dodelio nove titule od kojih ostvaruje vrtoglavu zaradu.

Izvor: Hugh Hastings-Getty/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Princ Vilijam (42) je dobio ogromnih 23,6 miliona funti prihoda od svog imanja u Vojvodstvu Kornvol, tokom fiskalne godine 2023.-2024. izveštava više britanskih medija.

Prema izveštajima, Vilijamovo imanje (vojvodstvo Kornvol koje je nasledio od svog oca, kralja Čarlsa III kada je stupio na tron ​​u septembru 2022.) ostvarilo je raspodelivi višak od 23,6 miliona funti od svojih investicija, prema poslednjem integrisanom godišnjem izveštaju.

Izvor: Cameron Smith-Getty/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Zajedno sa imanjem, Vilijam je dobio titulu vojvode od Kornvola. Izveštaj je takođe otkrio da je Vilijam, strastveni fudbalski navijač, dobio titulu pokrovitelja fudbalskog saveza. Ovu titulu je ranije nosila njegova baka, kraljica Elizabeta II. Takođe, dobio je upravu nad humanitarnom organizacijom "Welsh Guards" i Kraljevskim poljoprivrednim udruženjem kornvola, i imenovan je predsednikom Udruženja "Victoria Cross" i "George Cross".

Međutim, Vilijam se odrekao svoje titule predsednika "Fields in Trust"-a, kako bi postao pokrovitelj. "Fields in Trust" je organizacija koja štiti parkove i zelene površine širom Velike Britanije.

Zvanično, Vojvodstvo je privatno imanje koje pokriva princa i princezu od Velsa, i njihovo troje dece, za njihove "službene, humanitarne i privatne aktivnosti". Prostrano imanje procenjeno je na više od milijardu dolara i osnovao ga je 1337. godine kralj Edvard III kako bi obezbedio sredstva za prestolonaslednika za generacije koje dolaze. Fizički, pokriva zemlju u 20 okruga širom Velike Britanije.

Izvor: Cameron Smith-Getty/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Vojvoda od Kornvola dobrovoljno plaća porez na dohodak na godišnji višak prihoda koji dobije, nakon što odbije poslovne troškove. Imovina je oslobođena poreza na dobit, jer nije posebno pravno lice.

Prošle godine, Vojvodstvo je zaradilo oko 29 miliona dolara , iako je Vilijam dobio samo deo toga, jer je nasledio titulu i imanje na pola fiskalne godine. Od 29 miliona dolara, dobio je nešto više od 7,4 miliona dolara nakon što je imanje zatražilo da zadrži više od 8,67 miliona dolara od njegovog dela za "radna sredstva".