Zvijezde i tračevi

KO SMIJE U KRALJEVSKU LOŽU NA VIMBLDONU? Ovaj šešir zabranjen, čak i za Kejt Midlton

Kako je ranije potvrdila kraljevska palata, Kejt Midlton će pratiti veliko muško finale Vimbldona na kom će snage odmjeriti Novak Đoković i Karlos Alkaraz.

Izvor: Tom Simpson / Sipa Press / Profimedia

Susret dva velika tenisera i veliko muško finale Vimbldona zakazano je za danas, 14. jula u 15 časova, Kejt Midlton će sve pratiti iz kraljevske lože, koja datira još iz 1922. godine i ima stroga pravila. Uz ulaz samo po pozivu, samo najveće zvijezde dobijaju jedno od 74 luksuzna sjedišta, a kada uđu, gosti moraju da poštuju veoma stroga pravila.

Nakon operacije raka i uprkos terapiji koju prima, Kejt Midlton će ispoštovati tradiciju i uručiti pobjedničti trofej, a kada je turnir sa najdužom tradicijom u pitanju, postoje stroga pravila koja moraju da poštuju svi koji imaju mjesto u kraljevskoj loži, pa tako i Kejt Midlton.

Ko može da bude u loži?

Gosti lože moraju dobiti poziv lično od predsjednika "All England Club-a". Britanske i prekomorske kraljevske porodice su dobrodošle. Pozivi su takođe upućeni šefovima vlada, ljudima iz svijeta tenisa, komercijalnim partnerima, britanskim oružanim snagama, istaknutim medijskim organizacijama i pristalicama britanskog tenisa.

Gosti kraljevske lože moraju ispuniti i određena očekivanja, koja se ne zahtjevaju od sportskih navijača koji sjede na drugim mjestima.

Moraju obući "smart" odijelo. Vimbldon savjetuje da ovo znači nošenje odijela ili sakoa, plus kravata, za muškarce. Međutim, za razliku od drugih formalnih prilika, od žena se traži da ne nose šešire, kako nikome ne bi zaklanjale pogled. Ovo pravilo moraće da ispoštuje i Kejt.

Sve do 2003. takođe bila je tradicija da se igrači naklone članovima kraljevske porodice u Kraljevskoj loži, kada ulaze ili izlaze iz Centralnog terena, ali ova praksa je prekinuta u skladu sa željom NJ.K.V vojvode od Kenta, predsjednika Kluba, sa jedinim izuzetkom ako prisustvuje monarh.

Kejt će ovo biti drugo pojavljivanje u javnosti nakon operacije raka. Princeza od Velsa, pojavila se prvi put u javnosti šest mjeseci nakon dijagnoze, na tradicionalnu ceremoniju Trooping the Colour kojom se zvanično obilježava rođendan britanskog monarha, trenutno kralja Čarlsa III. Fotografije su preplavile društvene mreže, a Kejt Midlton je već nekoliko mjeseci na preventivnoj hemioterapiji, zbog čega je njeno pojavljivanje na Vimbldonu bilo pod znakom pitanja.