DODELA OSKARA

BIRAMO FILM GODINE: Sve je spremno za 93. dodjelu Oskara

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Ovo su nominovani filmovi.

Izvor: YouTube/Oscars

Nakon prvog odlaganja datuma zbog pandemije korona virusa, u noći između nedelje i ponedeljka, saznaćemo ko su dobitnici Oskara na 93. dodjeli nagrada Američke filmske akademije.

"Ove godine dogodio se prelomni trenutak za akademiju, koja je nominovala do sada najraznovrsniju grupu reditelja, glumaca i producenata", piše Glas Amerike.

U kategoriji najboljeg filma, pet od osam nominovanih su režirale žene ili reditelji manjinskih zajednica, ističu strani mediji.

"Otac" je prvi na listi nominovanih i predstavlja dramu, u kojoj glavnu ulogu tumači Entoni Hopkins, koja prati život i starenje čoveka koji se bori sa sve većim gubitkom pamćenja.

"Juda i crni Mesija", istorijska drama o rasnoj nepravdi i ubistvu u Americi 1960-ih je prvi nominovani film u kom kompletnu glumačku postavu čine glumci afričkog porekla. Film je nominovan u šest kategorija.

"Mank" je već sada osigurao mjesto favorita, budući da je u igru ušao sa 10 nominacija.

Događaj o kom film "Suđenje čikaškoj sedmorki" pripovijeda desio se na konvenciji Demokratske partije, a eskalirao je od mirnog skupa u oštar sukob sa policijskim snagama, što je rezultiralo time da se organizatori pred sudom optuženi za kovanje zavere.

Kandidat za Oskara, "Žena koja obećava", film je koji najbolje odražava eru #MeToo. Film britanske rediteljke Emerald Fenel nominovan je u pet kategorija među kojima su najbolji film i nominacija Keri Maligen za glavnu žensku ulogu, dok je rediteljka Fenel kandidat za Oskara za režiju. Film je crnohumorna, satirična priča o ženi koja se sveti muškarcima koji iskorišćavaju žene.

"Mislim da smo spremni da otvorimo kategorije i u ovom slučaju priznamo realnost sveprisutnih seksualnih napada i nasilja u našoj kulturi na koje je skrenuo pažnju pokret MeToo", ističe profesorka Andrea Pres.

U kategoriji za najbolji strani film će se takmičiti i „Quo Vadis, Aida“ (Kuda ideš, Aida), sarajevske režiserke Jasmile Žbanić.

Ovogodišnji Oskari se održavaju uživo na dvije lokacije u Los Anđelesu - Dolbi teatru i istorijskoj željezničkoj stanici Junion. Broj zvanica je ograničen na 170. Treću godinu zaredom ceremonija nema domaćina, ali će niz poznatih ličnosti uručivati nagrade.

Američka Akademija filmskih nauka i umjetnosti saopštila je spisak glumaca i poznatih ličnosti, među kojima su zvijezde Harison Ford, Bred Pit i Hali Beri.

Na spisku se nalaze i Rene Zelveger, Hoakin Finiks, Lora Dern i reditelj Bong Džun-ho čiji je film „Parazit“ prošle godine osvojio glavnu nagradu – Oskara za najbolji film.