Showtime

ON JE ŠVAJCARSKOJ DONIO TRIJUMF NA EVROVIZIJI! Iznio na binu zastavu o kojoj pričaju svi!

Autor Nevena Davidović

Pevač Nemo Metler dospio je u centar pažnje zahvaljujući svom nebinarnom rodnom opredjeljenju. Jednim gestom u toku finala izazvao je niz komentara.

Izvor: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedi

Švajcarac Nemo Metler, koji je svojoj zemlji donio pobjedu na o ovogodišnjem Eurosongu rođen je 3. avgusta 1999. Po muzičkom opredjeljenju je reper-pjevač, a pored toga što pjeva, svira i violinu, klavir i bubnjeve. Švajcarsku je na pjesmi Evrovizije predstavljao sa numerom "Kod" ("The Code"). Novembra 2023. dospio je u centar pažnje zahvaljujući klasifikovanju u nebinarno rodno opredjeljenje, što znači da Nemo insistira na srednjem rodu ličnih zamjenica. 

Od 2015. objavio je četiri EP izdanja i 16 prekobrojnih singlova, zaključno sa evrovizijskom numerom sa kojom je osvojio Evropu. Snimao je pjesme i na njemačkom i na engleskom jeziku, a najveći hit, singl "Du", 2017. godine stigao je do 4. mjesta švajcarske top-liste singlova.

Bio je učesnik druge sezone švajcarske verzije šoua "The Masked Singer", gdje je maskiran u pandu tokom sezone 2021/2022. zauzeo 5. mjesto. Podsjetimo, Nemo je izašao na binu sa specifičnom zastavom, za koju mnogi nisu znali šta predstavlja.

BONUS VIDEO: