Igra prestola najvaznije smrti sve smrti u Igri prestola

 • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Showtime

IGRA PRESTOLA: Smrt koja vas je najviše potresla ANKETA

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Završena je jedna od najpopularnijih serija svih vremena "Igra prestola" u kojoj je bilo svega. Smrti, možda, i najviše. Čija vas je odlazak najviše pogodio?

Stotine glumaca i statista prošlo je kroz jednu od najskupljih i, bez dileme, najpopularnijih serija svih vremena "Igra prestola" (Game of Thrones), koja je obillovala scenama ubistava, a samo u poslednjoj, završnoj epizodi, videli smo jednu od najpotresnijih smrti - kada Džon Snežni ubija svoju voljenu, svoju kraljicu Deneris Targerjen.

IGRA PRESTOLA: Razočarani? (ANKETA)

Kada "vratimo film", od početka emitovanja ove serije, koja je imala osam sezona, teško je prisetiti se svih likova koji su "nestali", odnosno koji su odlukom scenarista "otpevali svoje".

Počev od kralja Severa Neda Starka, koji je pogubljen još u prvoj sezoni, sve do završne sezone, kada su listom odlazili mnogi omiljeni i neomiljeni - Lijena Mormont, Džona Mormont, Melisandra od Ašaija, Teon Grejdžoj, Pseto, Kralj noći, Planina, zmaj, Juron Grejdžoj, Sersei i Džejmi Lanister, Varis... do "majke zmajeva", Kalisi ili Deneris Targerjen.

Nedostajaće nam svi, svakako.

Probali smo da napravimo listu 50 upečatljivih smrti u ovoj seriji, od najmanje bolne (bolje reći, zaslužene i one koje smo priželjkivali) do najtragičnije.

A vi nam u komentarima kažite ili glasom u anketi, pokažite čija vas je smrt najviše potresla tokom ovog serijala.

50. Remzi Bolton - Smrt kojoj smo se, verovatno, najviše obradovali. Završio je kako je zaslužio - pojeli su ga njegovi psi, zveri (koji su prethodno, po njegovoj naredbi, pojeli ko zna koliko ljudi). Ovo đubre, psihopata, zločinac, jedan od najvećih negativaca u istoriji TV serija, završio je pobeđen, ponižen i POJEDEN. Za sva zlodela koje je učinio Sansi Stark, a i drugima, ovakva smrt je najmanje što je zaslužio.49. Džofri Barateon - I njegova smrt je više nego zaslužena. Šta je taj mali, okrutni dripac radio kao kralj i šta je sve radio mučenoj Sansi, koliko je bio bahat i zao, malo je reći da smo svi (ili bar većina nas), radosno gledali kako mu ide pena na usta nakon što je popio otrov na sopstvenom venčanju. Olena Tajrel, imaš piće!48. Kralj noći - OK, ovaj lik je sam po sebi negativac, koji nije progovorio ni reč, ali je iskonsko zlo, tama, led. Još što ima moć da podiže mrtve i pretvara ih u žive zombije željne krvi i mesa... Kada je kopljem pogodio i ubio zmaja Viseriona, mnogi od nas su bili spremni da se "stave u službu" Džona Snežnog i Vojske živih u borbi protiv ledene pošasti. Nakon što je Arja napravila potez kojeg se ne bi postideo ni Brus Li, malo je onih koji nisu skočili sa stolica ili iz fotelja i radosno aplaudirali.

Internet je "podivljao": Arja Stark na presto! (VIDEO)

47. Valder Frej - Vrlo pokvaren lik, koji je izdao Starkove i učestvovao u masakru u epizodi "Crvena svadba", kada su pobijeni Starkovi (ne svi). Stigla ga je ruka osvetnice Arje Stark. Jedno od imena precrtanih na njenom spisku...46. Planina - Glegor Kligejn je, uz Džona Snežnog, lik koji je umro i vratio se iz mrtvih (ne, poput Armije mrtvih). Mnogim ženama je bilo krivo kada je ubio Oberina Martela, koji je, pak, prethodno Planinu ubio otrovnim kopljem. Ali, Planina, odnosno ser Gregor se potom vratio u službu Sersei Laniser kao nekakav zombi. U završnoj sezoni gledali smo epsku bitku Planine i njegovog brata Pseta (Sandor), koja je završena obostranom smrću.45. Ruz Bolton - Čim se prezivaš Bolton ne možeš biti previše omiljen, zar ne? Izdao je Starkove, ubio je Roba Starka lično, uredio venčanje onog manijaka Remzija Boltona i Sanse Stark...44. Pijat Pri - Sećate se ovog mutnog lika koji je ukrao Denerisine zmajeve? Završio je kako je zaslužio.43. Aliser Torn - Prilično neomiljen i nesnosan lik, pripadnik, a potom i komandir u Noćnoj straži, koji je maltretirao Džona Snežnog, opirao mu se, pravio se pametan, čak je i doprineo Džonovoj smrti. Zaslužio je i ranije da ode...42. Juron Grejdžoj - "Ostaću upamćen kao neko ko je ubio Džejmija Lanistera". Nećeš! Ovaj bahati, samouvereni lik iz porodice Grejdžoj, koji je, ipak, imao neku dozu šarma čim je osvojio Sersei Lanister (makar to bilo iz čistog interesa), išao je na živce svima, pa i onima sa kojima je bio u koaliciji. Ali, jednoruki Džejmi mu je presudio. Nije nam bilo nimalo žao.41. Meštar Kiborn - Jedan od onih od kojih vas hvata jeza. Inteligentan, a podmukao, "pacov", koji se zarad sitnosopstveničkih interesa uvlačio Sersei Lanister. Od Planine je napravio "Frankeštajna", pa nas je neka milina obuzela kada ga je baš on smrskao u pretposlednjoj epizodi serije.40. Malorpstić (Lord Bejliš) - Uh! Šta sve napisati o njemu? Možda je zaslužio koje mesto iznad na ovoj listi. Vrlo inteligentan, lukav, prepreden, spletkaroš, manipulator, ubica... Dovoljno? Ipak, ruku na srce, bio je poseban "začin" u celoj seriji i veoma zapažen. Presudile su mu Arja i njegova štićenica, i u neku ruku, učenica, Sansa, koje su ga prozrele.


39. Vrhovni Vrabac - Neka vrsta religijskog fanatika, sektaša, gotovo da se postavio poput nekog vrhunskog pravednika (boga?!), i poput stvarnih predstavnika crkava manipuliše masama (pre svega mladima). Jedna od najupečatljivijih scena u celoj seriji je kada je kaznio Sersei Lanister da šeta gola (OK, sad znamo da je to bila njena dvojnica) ulicama Kraljeve Luke, dok je masa gađa kupusom, šargarepama, kamenicama i uzvikuje: "Sramota, sramota, sramota". Posle mu je upravo Sersei došla glave.38. Viseris Targerjen (Denerisin brat) - Ovaj plavušan, tipičan izdanak svoje "poremećene" loze, okrutan, imao je tu nesreću da se zameri nikom drugom do Kalu Drogu. Zato je i dobio "zlatnu krunu", odnosno poliven je vrelim zlatom.

37. Miri Maz Dur - Ova veštica je kriva za smrt nerođenog deteta Deneris i Kala Droga. I završila je kao veštica... spaljena.36. Robert Barateon - Nije baš bio neki kralj, nije bio ni dobar muž, ni otac. Ali, bio je zabavan na neki način i utisak je da je prerano nestao iz serije.35. - Tivin Lanister - Kralj, otmenog držanja, državnik, vojskovođa. Jeste da je poput mnogih kraljeva u stvarnoj istoriji bio okrutan, pa i tiranin ili da je vladao "gvozdenom rukom", ne može mu se osporiti to što je želeo najbolje za svoju lozu. Ipak, to što Tiriona nikada nije gledao kao na svog zakonitog sina, što ga je omalovažavao, odbacio, ponižavao, pokazivalo je njegovu okrutnu, mračnu stranu. Na kraju je završio na wc-šolji, sa strelom u stomaku. Koju je ispalio Tirion. Kosmička pravda! Navijali smo za to!34. Stanis Barateon - Komplikovan karakter. Zaluđen osvajanjem Gvozdenog prestola, u suštini slabić poput mnogih kojima je moć i vladanje jedino važno. Nemilorsdni ubica, koji je pod uticajem Crvene veštice, pristao da ubije sopstvenu kćerku?! Ubio je i brata, ne zaboravite. Kada ga je Brijen ubila, laknulo nam je.33. Liza Erin - Sestra Ketlin Stark, malo poremećena (malo?), koja je imala čudan odnos sa svojim sinom. Od nje bi vas hvatala jeza dok je gledate. Kada je Maloprstić gurnuo kroz onaj otvor u provaliju i ubio je, to je, verovatno, bila jedina dobra stvar koju je uradio. Zbog toga, dva poena za Maloprstića!32. Šae - Prostituka u koju je Tirion bio zaljubljen. Ali, izdala je Tiriona, jer je spavala sa njegovim ocem, a onda "prodala" Tiriona na suđenju, svedočeći protiv njega. Tirion je i njoj presudio (kao i svom ocu kasnije). Nije da smo zbog toga imali nešto protiv Tiriona.31. Lansel Lanister - Rođak Sersei Lanister sa kojom se muvao (hm, Lanisteri vole da "vršljaju" među sobom, inceste je omiljeni "sport), pomogao joj da se "reši" Roberta barateona, svog supruga, a onda se ovaj momak pridružio militantim "Vrapcima" i okrenuo se protiv Sersei i izdao je. Nije bio previše bitan lik (nije uopšte), ali da utefterišemo i njegovu smrt kao "dobro je što si nestao".30. Oli (dečak) - Sećate se dečaka Olija, koji se, nakon što su mu roditelji masakrirani, a selo spaljeno, utočište našao u Noćnoj straži? Napravio je nekoliko loših odluka koje su ga koštale života. Najpre je sutrelio divljanku Igrit (Džonovu ljubav), a potom se okrenuo i protiv Džona.


29. Mardžeri Tajler - Tja... nit smrdi, nit miriše, što bi rekao naš narod. OK, jasno je da je želela vlast, moć, ali nije bila zla. Poginula je sa Vrhonvim Vrapcem i njegovim sledbenicima kada je Sersei na njih ispalila vatrenu kuglu.

28. Tomen Lanister - Isto važi i za najmlađeg sina Sersei Lanister. OK, zbog njegovih godina ne možemo mnogo da mu zamerimo, ali da bi neko bio vladar trebalo bi da pokazuje te odlučne crte. Tomen, nažalost, nikada nije uspeo da se iščupa iz ruku majke... na kraju je izvršio samoubistvo, skokom sa kule. Tužno...DOLAZIMO DO LIKOVA ČIJA NAS JE SMRT POGODILA:

27. Stric Bendžen (brat Neda Starka) - Jedan od heroja iz senke, rendžer Noćne straže, ratnik. Kad god je trebalo, pojavljivao se pravo niotkuda, spasavao one koji su bili u problemu iza Zida, odnosno tamo gde su bili zombiji. Videli smo u prvoj sezoni, a onda je otišao tamo iza Zida i nismo ga videli sve do šeste sezone kada se žrtvovao zarad Džona Snežnog. Velika faca, šteta je što smo ga malo gledali. Ipak, opravdao je "poverenje", što bi rekli fudbaleri.26. Melisandra (Crvena veštica) - Morala je da ima svoju ulogu i odigrala je. Na strani dobra. I to u nekoliko ključnih događaja. Vratila je Džona Snežnog iz mrtvih, pomogla u bici protiv Armije mrtvih. Ipak, velika mrlja joj je bila spaljivanje kćerke Stanisa Barateona, smrt koju ser Davos nije mogao da joj zaboravi.25. Olena Tajrel - Gospodarica Visokog Sada bila je "opaka baba", umela je da barata otrovima i zaslužna je što smo videla mučnu smrt Džofrija Lanistera na očigled njegove zaprepašćene i očajne majke Sersei. Samo zbog toga, Olena je zaslužila ulogu pozitivca. A i imala je sjajne opaske, pogotovo u razgovorima sa Varisom. Umrla je onako kako se očekivalo - morala je da popije otrov koji joj je dao Džejmi Lanister, da je ne bi sasekao mačem.24. Sirio Forel - Bonvivan i učitelj mačevanja Arje Stark. Da nije bilo njegovih veštih poteza, ko zna šta bi se desilo sa Arjom Stark... "Postoji samo jedan Bog - to je Smrt. I postoji samo jedna poruka koju govorimo Smrti (u lice): Ne danas", kaže joj on tokom mačevalačkog časa. Kasnije će ta rečenica biti jedna od najcitiranijih među ljubiteljima serije, a na društvenim mrežama biti napravljen hešteg #NotToday.23. Kal Drogo - Koliko je samo voleo svoju Deneris! Mada, istina je i da je prikazan kao silovatelj, ali opet... Evo šta je poručio Džonu Snežnom:

Kal Drogo ODLEPIO u finalu! (VIDEO)

22. Meštar Luin - Dobar čikica, koji je vodio računa o deci Neda Starka nakon što je on pogubljen. A kada ga je Remzi Bolton hladnokrvno ubio nakon što je preuzeo Zimovrel, razbesnelo je mnoge od nas.21. Berik Dondarion - Nije baš da je njegov lik potpuno jasan, ko je on, zapravo, ali to što je išao sa ludom družinom iza Zida (jedna od najboljih epizoda u celoj seriji) da "otme" zombija, a potom spasao Arju Stark, učinila nas je tužnima kada je izdahnuo.20. Viserion - Jedan od tri Denerisina zmaja i jedan od dva koji su ubijeni.  Viserion i njegova braća pomogli su družini oko Džona Snežnog u bici sa mrtvacima iza Zida, ali je zbog nepromišljenosti Džona Snežnog, Kralj noći imao šansu da gađa zmajeve. I ubio je Visariona, na očaj svih nas. A onda je Visarion otišao u vodu, ispod leda... Tek, zapanjili smo se kada su mrtvaci izvukli lancima zmajevo telo iz vode (kako su mrtavci uopšte doplivali i zakačili lance?), a onda ga je Kralj noći oživeo i pretvorio ga u svog vojnika... Ovde ćemo da dodamo i drugog zmaja, kojeg nismo imali priliku pošteno ni da otplačemo (a kojeg je kopljem ubio Juroj Grejdžoj).19. Vun Vun - Džin koji je bio sa Divljanima. Sjajno se, poput svih borio u "Bici kopiladi" na strani Džona Snežnog i Starkovih protiv Remzija Boltona. Bilo je tužno videti ga kako umire, a telo mu je prepuno strela koje su mu se zarile u meso.18. Meštar Emon - Slepi mudrac koji je znao mnogo više nego što smo imali priliku da ga vidimo i čujemo u seriji. Bio je Targerjen, ali je odbacio to ime, svoju lozu i pridružio se Noćnoj straži, nezainteresovan za presto, bitke, vojevanje, politiku. Bio je neka vrsta očinske figure za Džona Snežnog i Sema, simpatičan dekica, uvek mudar. Zanimljivo, jedan je od retkih likova koji je dočekao duboku starost u Vesterosu!17. Rikon Stark - Eh, da je samo malo brže i veštije trčao možda bi se spasao od onog ludaka Remzija Boltona uoči "Bitke kpiladi". Ali, jedna od strela Remzija Boltona robušila je Rikonovo telo baš kada je dotrčao preko bojnog polja do Džona Snežnog. Kao da se Starkovi i pre toga nisu dovoljno napatili...16. Misandei - Možda je njena smrt mogla da dobije i višu poziciju na ovoj listi, ali objektivno gledano, nije imala preveliti uticaj na sled događaja u seriji. Ali, da jeste zgodna - svakako! Između ostalog, zato je okrutan način na koji je ubijena (Planina joj odsekao glavu pred očima njenog partnera Sivog crva i kraljice Deneris), bila tragična. Drakaris!

igra prestola, misandei, Missandei, Game of thrones, gejmotron, Nathalie Emmanuel, Natali Emanuel Izvor: Promo/HBO15. Širin Barateon - Divna devojčica, koju je njen otac Stanis Barateon spalio jer mu je tako "šapnuo" Gospoar svetlosti. I dalje pokušavamo da shvatimo zašto je to uradio i ostavio ser Davosa emotivnog razorenog. Ova smrt je bila izuzetno okrutna, a njena žrtva nije vodila nikuda... U seriji punoj smrti, jedna od najbesmislenijih.

14. Sandor Kligejn ili Pseto - Imao je složen odnos sa pojedinim likovima u seriji, poput recimo Brijen od Oporja, ali je ono što je imao sa Arjom Stark, jedno od najbolje prikazanih relacija u čitavoj seriji. Možda i kao neka vrsta njenog dobrog duha (Pseto i dobro u istoj rečenici, hm) ili očinske figure koju nije imala. Na kraju je ispao i jedan od najvoljenijih likova u seriji, faca, a način na koji je umro, boreći se sa svojim bratom, zapravo onim što je od brata ostalo, nas je i rastužio, ali i na čudan način obradovao. Pa, to je i želeo kroz celu seriju - osvetu. I dobio je!13. Džora Mormont - Kakav šmeker! Ratnik sa mozgom, što bi rekli. Bio je zaljubljen u Deneris, ali nije ugrozio njenu čast, niti svoju. Poginuo je onako kako je želeo - na bojnom polju, braneći svoju kraljicu. Možemo i za njega, poput Pseta, da kažemo da je ispunio želju. Ali, da nam je bilo žao - jeste.12. Teon Grejdžoj - Napatio se ovaj momak dobrano, šta mu sve nisu radili, kakve gadosti i bolove je trpeo... Nije da nije zaslužio, kada je okrenuo leđa svojoj "porodici" - Starkovima, ali pojedine stvari su bile previše. Ali, iskupio se, najpre spasavši sestru Jaru, a onda hrabro se boreći protiv zombija i štiteći Brena.11. Oberin Martel - Verovatno najveći šmeker u celoj seriji, a njegova smrt je bila jedna od najupečatljivijih u seriji (i mnoge žene je rastužila). Kada mu je Planina zario palčeve u oči i potom mu smrskao lobanju... uh! Grozan način da poginete.10. 9. i 8. Talisa Stark, Ketlin Stark, Rob Stark - Znali smo da će "Igra prestola" biti, između ostalog, i "klanica", da će biti surova i brutalna, , ali to što se desilo na "Crvenoj svadbi" sve je zaprepastilo. Mučena Talisa Stark, žena Roba Starka, bila je trudna i ubijena je na toj "svečanosti". Šokantno i užasno! A šta tek dodati za finog kralja Roba i majku Starkovih Ketlin?

REAKCIJE GLEDALACA NA CRVENU SVADBU: Neeeeeeee!


7. Lijana Mormont - Ova mala, drčna gospodarica, neustrašiva po prirodi, mnogima je naterala suze na oči kada je izdahnula u borbi protiv Armije mrtvih. Smrt trinaestogodišnje gospodarice Medveđih ostrva bilo pitanje časti. Lijana je svoj život dala za Sever, i to kako, boreći se sa džinovskim protivnikom kojeg je ipak uspela da nadmudri, iako ju je to koštalo života. Posle epske bitke Živih i Mrtvih mnogi su na društvenim mrežama oplakivali ovu malu Severnjakinju.6. Igrit - Ah, kakva ljubav! Divljanka koja je naučila Džona Snežnog... pa, svemu. "You know nothing John Snow". Način na koji je nastradala nas je prilično rastužio. Ali, "Džon" (Kit Harington) i "Igrit" (Rouz Lesli) su u stvarnom životu zajedno, nedavno su se i venčali, pa nam je lakše :)5. Hodor - Dobrodušni džin Hodor, bio je uz Brena, nosio ga dok su bili iza Zida, zahvaljujući njemu Bren je ostao u životu. "Hold the doorr! Hold the door! Hooo... door". Poginuo je herojski.4. Varis - Izuzetno važan lik u seriji, apsolutno neophodan da bi ova serija dobila na značaju, na intrigama. Evnuh Varis je jedan od najpametnijih, verni podanika krune, ali u najpozitivnijem smislu, zainteresovan za opšte dobro, a ne lične ili sitne interese.3. i 2. Sersei i Džejmi Lanister - Sersei i Džejmi su poginuli zajedno, jedna od najromantičnijih scena (ma, kako to zvučalo kada vam se obrušava ceo objekat na glavu) u ovoj brutalnoj seriji. Sersei Lanister je lik koji je, možda, i najbolje obrađen u celoj seriji. Najzgodnija, najbezočnija, najviše zla, najbezosećajnija (osim kad su u pitanju njen brat/ljubavni partner i deca u pitanju), najkrvoločnija, a opet nekako sa najviše stila, sa pravom dozom aristokratskog u sebi. I ma koliko je mrzeli, istovremeno ste imali i dozu poštovanja prema njoj (da ne kažemo simaptije) ili biste se u par navrata uhvatili kako saosećate sa njom zbog gubitka dece. A Džejmi Lanister - počeo je kao negativac, čovek koji je ubio "Ludog kralja", gurnuo Brena sa kule učinivši ga bogaljem za ceo život, a ond ase kroz celu seriju iskupljivao, da bi posle bitke protiv mrtvih, ponovo potrčao prema Sersei. Ah, ljubav, kao najveći pokretač!1. i 1. Deneris Targerjen i Ned Stark - Teško je odlučiti se, bar prema našem mišljenju, koja je od ove dve smrti bila više potresna. I nekao je logično (ako ovde uopšte ima logike, sve je stvar osećanja) da ih ravnopravno smestimo na prvu poziciju. Deneris je nastradala od ruke čoveka kojeg je volela, a i on nju. "Ponekad je dužnost ubiti u ime ljubavi", kaže Tirion Lanister Džonu Snežnom. I ovaj ubija svoju Deneris, zarivši joj oštricu u stomak. Kakav kraj! Baš onako kako je i počelo. Pogubljenjem Neda Starka, kada još nismo bili ni svesni šta nas sve čeka u ovoj sjajnoj seriji. Još nismo bili spremni na sva iznenađenja i šokove.


***Džon Snežni - Da, i on bio je mrtav. I to jeste bio šok! OK, znalo se da ne može glavni lik da pogine tek tako. To jest, "valjda nije mrtav" fazon... I nije! Oživela ga je Melisandra. 

Anketa

Čija vas je smrt u "Igri prestola" najviše zabolela?

 • Deneris

  10% (1)

 • Ned Stark

  40% (4)

 • Sersei i Džejmi Lanister

  0% (0)

 • Hodor

  0% (0)

 • Tulisa, Rob i Ketlin Stark

  10% (1)

 • Igrit

  0% (0)

 • Lijana Mormont

  10% (1)

 • Teon Grejdžoj

  0% (0)

 • Oberin Martel

  0% (0)

 • Džora Mormont

  0% (0)

 • Sandor Kligejn - Pseto

  0% (0)

 • Šajrin Barateon (kćerka Stanisa Barateona)

  10% (1)

 • nekog od zmajeva

  0% (0)

 • nekog od jezovuka

  0% (0)

 • Misandei

  10% (1)

 • Rikon Stark

  0% (0)

 • Kal Drogo

  10% (1)

 • Stric Bendžen (brat Neda Starka)

  0% (0)

 • Varis

  0% (0)

 • nekog drugog

  0% (0)

Čija vas je smrt u "Igri prestola" najviše zabolela?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE

loader