Ljubavna matematika

Kako da izbegnete razvod? Tajna je u formuli 5:1, a evo šta ona predstavlja

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Svi parovi su različiti, ali istraživanja pokazuju da postoje neke karakteristike koje su svim "uspešnim" vezama zajedničke.

Izvor: Guliver/Getty Images/BartekSzewczyk

Zašto su neke veze osuđene na propast uprkos velikoj ljubavi, dok neki brakovi uspevaju da opstanu, čak i kada su emocije mnogo blaže?

Da li postoji neka tajni recept za dugovečnost veze, pitanje je na koje mnogi pokušavaju da odgovore otkad je sveta i veka. 

Ukoliko želite da imate srećan brak i partnera sa kojim ćete dočekati duboku starost, jedno jeste bitno, pokazuju istraživanja. Stav je bitan.

Naime, pokazalo se da parovi koji imaju pozitivan stav prema životu, koji su ljubazni i nežni jedno prema drugom, imaju daleko veće šanse da ostanu zajedno. 

Tokom tri decenije istraživanja na temu kako ojačati vezu, dr Džon Gotman je otkrio da "formula 5:1" igra ključnu ulogu. Naime, parovi među kojima preovlađuju pozitivna osećanja i stavovi u odnosu na negativne, i to u najmanje ovoj srazmeri, daleko ređe se razvode

Na osnovu ovog magičnog odnosa dr. Gotman je u stanju da predvidi razvod.

Dakle, sve dok postoji pet puta više pozitivnih interakcija između partnera u odnosu na negativne, veza ima veće šanse da bude stabilna, zdrava i srećna.

A šta to u praksi znači? Parovi u stabilnim vezama i brakovima redovno pokazuju ljubav koju osećaju jedno prema drugom, uvažavaju, cene partnera, pokazujju da im je važan, da ih zanima šta oseća, o čemu razmišlja, pokazuju i saosećanje, ne libe se da kažu "Izvini", često se šale (humor je takođe važan) i trude se uvek da oko svega postignu dogovor

Ako takvo ponašanje i osećanja preovlađuju u odnosu na svađe, vaša veza ima dobre šanse da uspe. Vrlo jednostavno!