Ishrana za zdravlje

DIJETETIČARKA OTKRILA – OVA BOJA HRANE JE NAJVAŽNIJA ZA ZDRAVLJE: Jesenja "bomba" za imunitet i jetru od samo 3 sastojka

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Napravite napitak koji štiti od bolesti - odličan je za imunitet i zdravu jetru!

Izvor: YouTube/Screenshot/Rezept Ko

Održavanje snažnog odbrambenog sistema je izuzetno važno da bismo se zaštitili od bolesti, a pogotovo u jesen kada smo svi podložniji prehladama i virusnim infekcijama. Jak imunitet zavisi od nekoliko faktora - zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti, optimalne količine sna, ali i odbacivanja loših navika kao što su pušenje i preteran unos alkohola. 

Dijetetičarka Andželika Duval je navela namirnice koje će vam pomoći da održite zdravlje na optimalnom nivou ove jeseni.

Po rečima stručnjaka ishrana koja uključuje povrće, bobičasto i drugo voće, posebno je korisna kada padne temperatura. Osim što ovakva hrana jača odbrambeni sistem organizma, ona i štiti zdravlje jetre. Dijetetičarka je izdvojila i jedan poseban tip namirnica koji čini čuda za jetru i imunitet.

"Narandžasta hrana je najzdravija za jetru. Od povrća, to je bundeva, a od bobičastog voća tu je morska buča. Ako ove dve namirnice kombinujemo u smutiju, dodajući mu pulpu pečene jabuke, dobijamo eliksir za zdravlje jetre", objašnjava Duval.

Osim toga, dijetetičarka preporučuje da u jelovnik uvrstite avokado i začinsko bilje. Ova hrana će obezbediti telu neophodne vitamine i minerale, kao na primer kalcijum koji se nalazi u svežem bilju i koji se lako i brzo apsorbuje.