Lifestyle

NAČIN NA KOJI NAVLAČITE ČARAPE OTKRIVA DA LI STE ZDRAVI: Doktor upozorio na signale koji ukazuju na OZBILJNU BOLEST

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Proverite da li imate rane simptome osteoartritisa - samo obratite pažnju kada navlačite čarape!

Izvor: YouTube/Screenshot/Goldie Socks

Verovali ili ne, ali način na koji oblačite čarape otkriva vaše zdravstveno stanje. Lekari kažu da lakoća, odnosno poteškoća sa kojom obavljate ovu sasvim jednostavnu radnju ukazuje na sklonost ka razvoju artritisa.

Reč "artritis" se koristi kao izraz za opisivanje mnogih patoloških stanja zglobova koji su povezani sa bolom i upalom. Britanski osteopat Tim Olardis upozorio je na rane simptome artritisa, posebno osteoartritisa, odnosno oštećenja koje predstavlja najčešći oblik ove bolesti.

Osteoartritis je upalna degenerativna bolest praćena bolovima u zglobovima i najčešće pogađa kolena i kukove. Istovremeno, ova bolest može da utiče na bilo koji pokretni zglob u telu, od vilice do ramena i prstiju.

Zglob kuka

Kad je reč o osteoartritisu zglobova kuka, dr Tim je objasnio da obično dolazi do gubitka hrskavice, pri čemu telo počinje da gradi dodatno koštano tkivo koje ga zamenjuje. Ovo, pak, izaziva ukočenost i lošu pokretljivost zglobova.

Ovo degenerativno oboljenje zgloba kuka može da se otkrije i po načinu na koji osoba oblači čarape.

"Jedan od jasnih znakova jeste kada imate poteškoća sa pokretima u zglobu kuka pri oblačenju čarapa", rekao je stručnjak.

Koleno

Kod osteoartritisa kolena, jedan od simptoma jeste poteškoća u savijanju kolena.

Tim Olardis je dodao da, osim ukočenosti, smanjene pokretljivosti i fleksibilnosti, simptom artritisa mogu biti i otoci, oticanje zglobova zbog nastale hipertrofije i izražen bol.

Ovo oboljenje najčešće se javlja posle četrdesete godine života. Za zdravlje zglobova je važna fizička aktivnost, unos dovoljne količine esencijalnih hranljivih materija, kao i adekvatna telesna težina.

Tagovi