Lifestyle

KOLIKO PUTA DNEVNO VRŠITE MALU NUŽDU? Stručnjaci otkrili koliko je normalno, a kada treba da se zabrinete!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Evo koliko puta dnevno treba da ispraznite bešiku!

Izvor: Guliver/Getty Images/dusanpetkovic

Hidriranje organizma odnosno unošenje dovoljne količine tečnosti jako je važno za opšte stanje organizma. A kada govorimo o unošenju tečnosti, ne možemo da ne pomenemo i mokrenje, odnosno izbacivanje tečnosti iz ogranizma.

Neki od nas mokre češće, neki ređe, a koliko puta j zapravo normalno, odnosno, kada treba da se zabrinemo?

Stručnjaci kažu da je uobičajeno da osoba u periodu od 24 sata mokri šest do sedam puta, a prema istraživanjima, zdrava osoba će malu nuždu u toku dana izvršiti između četiri i deset puta.

Ako se niste pronašli u ovim brojkama, ne paničite! Postoje razlozi zašto neko mokri ređe ili češće i uopšte ne mora da ima veze sa zdravstvenim problemom. Recimo, učestalost mokrenja zavisi od količine tečnosti koju unesete tokom dana, a na to mogu da utiču i neki lekovi.

U suštini, učestalost mokrenja ne bi trebalo preterano da vas brine, ali ako osećate pritisak u bešici i morate da mokrite više od desetak puta dnevno, bilo bi preporučljivo da odete kod lekara kako biste proverili da se ne radi o nekoj infekciji.

Stručnjaci upozoravaju na joj jednu stvar koja se tiče mokrenja, a to je da ni slučajno ne trpite kada vam se ide u WC jer zadržavanje mokraće može da dovede do nakupljanja bakterija i samim tim, zdravstvenh problema.

Tagovi