Lifestyle

BOLI VAS STOMAK POSLE JELA? Ovo su najčešći uzroci tog problema, ako imate još 1 simptom idite pravac kod lekara!

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Ako vas boli želudac odmah posle unošenja hrane, ovo su mogući uzroci!

Izvor: Guliver/Getty Images/Chinnapong

Bolovi u želucu nakon jela mogu biti prilično iritantni. Ako bol nestane nakon određenog vremena, verovatno vam je zasmetalo nešto što ste pojeli, ali ako imate i druge simptome i bol u stomaku je uporan, razlog može biti ozbiljniji.

Ovo su najčešći razlozi bola u stomaku posle jela!

Sindrom upale creva (IBS) je ozbiljno stanje koje zahteva odlazak lekaru, pogoršava ga stres jer zateže mišiće u sistemu za varenje i stvara osećaj nelagode i bol. Jedite polako i dobro žvaćite hranu kako biste izbegli ovaj problem. 

Alergije na hranu mogu iritirati želudac i uzrokovati bolove. Razlozi mogu biti razni, a najčešće alergije su na laktozu, kikiriki, gluten i morske plodove. Gasovi koji se zadržavaju u sistemu za varenje takođe mogu biti krivci, želudac može biti proširen zbog količine hrane, što izaziva osećaj nelagode i oštar bol.

Ako uzimate određene lekove za regulisanje krvnog pritiska znajte da i oni mogu biti uzrok bolova u stomaku ali i zatvora. Ako uzimate lekove i imate stomačne probleme idite kod lekara! Gastritis može dovesti do upale sluzokože želuca, a simptomi gastritisa su bol, mučnina, povraćanje i problemi sa odlaskom u toalet.

Ako imate oštre, jake bolove ali odjednom i temperaturu, proliv ili jaku mučninu, moguće je da ste se otrovali hranom. 

Tagovi