Lifestyle

ZAŠTO JE HITLER MRZEO CRVENI KARMIN? Smatrao je da predstavlja sve najgore kod žena, a postoji još 1 razlog

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Diktator je imao jasan stav o najomiljenijem ružu za usne

Red Lipstick. Closeup Of Woman Face With Bright Red Matte Lipstick On Full Lips. Beautiful Girl Applying Rouge Lipstick OnmSexy Soft Plump Lip. Beauty Cosmetics, Makeup Concept. High Resolution Image
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/puhhha

Kažu da žena na ulicu može da izaže bez novca, ali ne i bez karmina. Kroz istoriju, ruž za usne je predstavljao simbol lepote, a u neka mračna doba i veštičarenja i prostitucije, pre nego što je postao znak glamura i elegancije.

Nosile su ga najznamenitije žene kroz istoriju, od Kleopatre, preko Merilin Monro i Odri Hepbern, pa do Madone i Rijane. U davna vremena, a i danas,  crveni karmin je za većinu žena predstavljao stav.

Novinarka Rejčel Felder, koja i sama redovno nosi ovaj ruž, objavila je knjigu "Tajno oružje. Priča o crvenom ružu za usne" o istorijatu ovog za žene ključnog proizvoda i otkrila mnoštvo zanimljivih činjenica, među kojima je možda najzanimljivija prriča o tome zašto ga Adolf Hitler nije podnosio. 

Tokom Drugog svetskog rata crveni karmin je postao simbol otpora žena u zemljama antihitlerovske koalicije. Bio je sredstvo kojim su iskazivale bunt protiv nametnute "racionalizacije raspodele proizvoda i robe". Crvene usne su bile simbol hrabrosti, snage i drugarstva među pripasnicvama lepšeg pola.

Mnogi ne znaju i da je diktator Adolf Hitler, inače mrzeo crveni karmin. Po njemu se čistoća arijevske rase ogledala u prirodnom, nenašminkanom licu. Jarkocrveni karmin je bio isuviše seksi za ovog diktatora. Osim toga, Hitler je bio fanatični vegetarijanac, a životinjski sastojci su se koristili u to vreme u kozmetici.

Za vreme rata sve osnovne potrepštine za život su racionalno raspoređivane, kozmetika, a proizvodi kao što su crveni karmini, svilene čarape su bili na velikoj ceni jer su bili izuzetno retki i teško dostupni.

Tagovi