Lifestyle

GORUŠICA MUČI OGROMAN BROJ LJUDI, A LAKO JE REŠIVA! Najjednostavniji način da uklonite bol, traje svega par minuta

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Vrlo neprijatna boljka od koje pati 20 odsto svetskog stanovništva.

Izvor: Guliver/Getty Images/Chinnapong

Gorušica je vrlo neprijatan osećaj pečenja ili žarenja u grudima, lociran najčešće u predelu donjeg dela grudne kosti, a koji se postepeno širi sve do grla. Ovaj problem se najčešće pojačava nakon jela, kada je osoba u ležećem položaju li savijena u spredelu struka.

Gorušica nastaje kao posledica nadržaja sluzokože jednjaka hlorovodoničnom kiselinom iz želuca, prvenstveno zbog slabosti  mišića koji štiti završni deo jednjaka od dejstva sadržaja iz želuca, najčešće u sklopu postojanja želudačne kile ili hijatus hernije i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Povremena gorušica je veoma česta i ne predstavlja razlog za brigu. Većina osoba može da kontroliše neprijatnosti uzrokovane gorušicom promenom načina ishrane i života.

Gorušica koja se češće i duže javlja, i koja remeti svakodnene životne aktivnosti može predstavljati simptom ozbiljnijeg oboljenja koje je treba detaljno ispitati.

Simptomi

* Osećaj pečenja u grudima koji se uzglavnom javlja nakon jela i može se javiti tokom noći;

* Osećaj koji se pogoršava kada se legne ili savija;

* Gorak ili kiseo osećaj u ustima.

Prema poslednjim statistikama, u Evropi 44 odsto osoba oseća gorušicu barem jednom mesečno, jednom nedeljno oseća 12 odsto, dok je 5 odstpo oseća svakodnevno. Danas se smatra da oko 20 odsto odraslog stanovništva svakodnevno pati od gorušice.

Kod ovog problema mogu vam pomoću jednostavn ejoga vežbe, a svaku treba da izvodite po pet minuta. Kad zauzmete položaj ostanite u njemu 10-ak sekundi i ponavljajte narednih pet minuta.  Provereno ublažavaju gorušicu i smetnje u probavi.

Kobra poza - ovaj položaj isteže trbušne mišiće, podstiče cirkulaciju, poboljšava varenje i ublažava zatvor.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/fizkes

Kičmeni "tvist" - ova poza pomaže da se olakšano vari hrana i poboljšava pokretljivost creva.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/fizkes

Mačka poza - krvi sudovi u abdomenu se čiste i obnavaljaju, a probava se poboljšava.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/fizkes

Poza za "ispuštanje vetrova" - u ovom položaju višak gasova se uklanja iz želuca i creva, tako poboljšavajući probavni sistem. Osim toga, ova poza tonira telo i isteže donji deo leđa.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/fizkes

Tagovi