Lifestyle

MLEVENO MESO JE OMILJENA NAMIRNICA, ALI MOŽE BITI OPASNA: Nemojte praviti ove greške kada ga kupujete i spremate!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac Izvor mondo.rs

Neće biti bezbedno za jelo ako ovo uradite!

Minced Meat
Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Liriya

Ćevapi, savršena pljeskavica, faširane šnicle, samo su neki od specijaliteta koje pravimo od mlevenog mesa.

Ali ono se mora čuvati na poseban način kako se ne bi pokvarilo, a ovo su najčešće kuhinjske greške kada je u pitanju mleveno meso!

Ovo nikada nemojte raditi sa mlevenim mesom!

Ne ostavljajte ga na radnoj površini

Čim dođete iz prodavnice, odmah ga stavite u frižider. Mleveno meso je osetljiva namirnica i ne bi trebalo da stoji na sobnoj temperaturi, a ukoliko nije pravilno zapakovano već ste ga dobili u kesi ili papiru, može na radnu površinu ispustiti sokove što nije higijenski.

Ne držite ga u frižideru duže od dva dana

Sveže mleveno meso ne bi trebalo da stoji u frižideru duže od dan ili dva. Frižider će usporiti razvoj bakterija, ali ga neće u potpunosti zaustaviti. Ako ste ga kupili i niste stigli da ga pripremite nakon dan ili dva, proverite da li i dalje izgleda i miriše "normalno", a potom ga ili termički obradite ili zamrznite.

Ne zamrzavajte ga u posudi koja ne može dobro da se zatvori

Ako ste kupili mleveno meso u posudi sa plastičnom folijom, u istoj posudi ga i zamrznite, bez prebacivanja u drugu. Ako planirate da ga čuvate više meseci, preko te posude umotajte prijanjajuću foliju.

Ne odmrzavajte ga izvan frižidera

Pravilan i bezbedan način odmrzavanja mlevenog mesa je u frižideru. Nemojte ga ostaviti da prenoći napolju, već ga stavite na najnižu policu u frižideru preko noći. Na taj način, postepeno i bezbedno će se odlediti, a smanjićete rizik da tečnost tokom odmrzavanja kapne na druge namirnice koje se nalaze ispod.

Ne vraćajte ga u frižider

Ako nemate vremena da čekate celu noć, mleveno meso u dobro zatvorenoj kesi možete odlediti u vodi, ili u mikrotalasnoj pećnici. Važno je samo da ga odmah nakon odmrzavanja pripremite, da ga ne vraćate u frižider jer rizikujete razvoj štetnih mikroorganizama.

Tagovi