Zdravlje na usta ulazi

Jedite ih redovno: 5 namirnica koje sprečavaju zapaljenje u telu

Autor Nataša Petrović

Zdravlje umnogome zavisi od ishrane, a ove namirnice će pomoći da budete zdraviji!

Izvor: Guliver/Getty Images/Nastco

Različiti su razlozi zašto u telu uopšte dolazi do zapaljenja, a jedan od razloga je zaceljivanje. Međutim, zapaljenje može da bude i štetno, a takvom zapaljenju doprinose cigarete, alkohol, zagađenje, loš san... Stres takođe ima važnu ulogu u svetu tome, kao i gojaznost, pojedini crevni poremećaji, srčane bolesti.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje određenih namirnica može da smanji rizik od zapaljenja u telu, a evo koje namirnice treba da redovno da budu na vašem meniju.

Riba

Ova hrana je veoma bogat izvor omega-3 masnih kiselina, što je jedan od najefikasnijih načina za sprečavanje zapaljenje u telu. Idealno bi bilo da masnu ribu konzumirate dva do tri puta nedeljno.

Kurkuma

Nazivaju je i magičnim lekom za mnoge stvari, a činjenica je da je reč o zdravom začinu. Kurkuma sadrži kurkumin, sastojak koji snižava nivo zapaljenja, a dijetetičarka Kloi Mekleud savetuje da je kombinujete sa zdravim mastima i biberom radi bolje apsorpcije, ili sa đumbirom, maslinovim uljem i biberom.

Mahunarke

Možda nisu naročite "popularne", ali su među najboljim namirnicama za smanjenje zapaljenja. Istraživanja su pokazala da konzumiranje četiri šolje mahunarki nedeljno može veoma dobro da utiče na markere zapaljenja.

Zeleno lisnato povrće

Ove namirnice su veoma bogate polifenolima i antioksidantima, sastojcima koji imaju važnu ulogu u zapaljenju, odnosno smanjenju zapaljenja.

Trudite se da povrće jedete svakodnevno.

Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke bogati su zdravim mastima, poput mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, koje imaju veoma značajnu ulogu kod zapaljenja u telu.

Orasi, čia semenke i seme lana su posebno dobra opcija, a istovremeno, savetuje se da izbegavate konzumiranje obrađenih namirnica.

Tagovi