Lifestyle

I vi ne prestajete da JEDETE u samoizolaciji? Ovo će pomoći!

Autor Nataša Petrović Izvor mondo.rs

Mnogi se žale da zbog sedenja kod kuće ne prestaju da jedu – evo saveta koji mogu da vam pomognu da odolite svoj toj hrani koja vam je na dohvat ruke...

Izvor: Guliver/Getty Images/Deagreez

Zbog vanrednog stanja mnogi rade od kuće, a neki ne rade uopšte. Celodnevno sedenje kod kuće, koje je u ovom trenutku veoma važno radi sprečavanja širenja virusa, ipak, mnoge "tera" da po ceo dan nešto grickaju...

Ako i vi imate taj problem, dijetetičarka Melisa Mejer otkriva kako da prestanete da neprestano grickate...

Pre nego što navalite na hranu...

Pre nego što počnete da jedete, dobro razmislite o tome koliko ste gladni, umesto da odmah samo navalite. Da li osećate da vam je stomak prazan, krče vam creva? Osećate glad?

Ako je tako, definitivno treba da jedete. Ako ne, moguće je da su vas savladale emocije ili vam je dosadno, i u tom slučaju ne treba da jedete jer vam hrana neće pomoći.

Popijte čašu vode, gledajte kroz prozor neko vreme, uzmite knjigu da čitate... uradite nešto što će vam skrenuti pažnju sa hrane.

Držite se rasporeda

Kada idete na posao, vaša svakodnevica ima rutinu, tako da su i obroci bolje isplanirani. Ali, kada radite od kuće ili ne radite uopšte, nije baš takav slučaj, tako da imate bezbroj prilika tokom dana da grickate...

Da biste to sprečili, pokušajte da se držite istog rasporeda kao kada ste išli na posao – doručak, ručak i večera neka svakog dana budu u isto vreme, sa dve laganije užine između obroka.

Pripremite se

Kada je reč o zdravoj ishrani, ključ je u planiranju obroka i grickalica. Pre nego što odete u prodavnicu da kupite sve što vam je potrebno, pametno je da zapišete isplanirane obroke, uključujući i grickalice, i kupite samo ono što vam je za to potrebno.

U suprotnom, ako kupujete hranu bez plana, kupićete i mnogo grickalica koje će vam biti na dohvat ruke i samim tim će iskušenje biti veće.

Jedite pravu hranu

Pametno biranje grickalica je veoma važno, da biste bolje kontrolisali glad. Grickalice koje su pune proteina i vlakana (voće, jogurt, orašasti plodovi...) duže će vas držati sitim. 

Sada su nervoza i anksioznost kod ljudi mnogo prisutniji nego ranije, tako da i nije strašno ako baš ponekad i posegnete za grickalicama kao utehom.

Dakle, ne budite previše strogi prema sebi, ali imajte na umu da prejedanje postaje problem ako se često ponavlja.

Ostanite kod kuće i pazite na svoje zdravlje!

Tagovi