Lifestyle

Da li ste se probudili ili se često budite sa glavoboljom? Ne ignorišite, evo šta tijelo pokušava da vam kaže

Autor Tamara Veličković

Zašto se ujutru budite sa glavoboljom?

rastanak, raskid, glavobolja
Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Ben White

Glavobolja nakon buđenja nije prijatna. Ako se javlja povremeno, to nije razlog za brigu, ali glavobolja koja se ponavlja ujutru može da ukaže na različite poremećaje. Koji su razlozi zašto se ujutru budimo sa glavoboljom?

Jutarnje glavobolje mogu da imaju mnogo uzroka. Važno je da saznate odakle dolaze, jer ako se ne liječe, mogu veoma da otežaju život. Iako je primamljivo da uzmete lek protiv bolova i stiskate palčeve da jutarnja glavobolja nestane, važno je da razmislite o ovom problemu. Jutarnja glavobolja može da ima mnogo uzroka:

Jutarnja glavobolja i nesanica

Prema riječima stručnjaka, "poremećaji spavanja povećavaju rizik od jutarnje glavobolje za dva do osam puta". Liječenje nesanice zasniva se na kognitivno-bihejvioralnoj terapiji za nesanicu. Dio liječenja je primjena dobrih praksi higijene spavanja. Veoma je važno održavati stalne sate spavanja i budnosti. Pored toga, preporučuje se spavanje u hladnoj, dobro mračnoj i bučno izolovanoj prostoriji. Takođe bi moglo da bude od pomoći da ograničite upotrebu paravana koji emituju plavo svetlo pre spavanja.

Jutarnja glavobolja i depresija ili anksioznost

Depresija je jedan od faktora nesanice, baš kao i anksioznost. Ako se osjećate anksiozno, teže možete da se smirite, što otežava da zaspite. I depresija i anksioznost mogu da uzrokuju probleme sa spavanjem, što rezultira glavoboljom ujutru. Ako sumnjate da patite od depresije ili anksioznosti, obratite se svom ljekaru. Liječenje će imati pozitivan uticaj ne samo na vaš san, već i na vaše cjelokupno funkcionisanje.

Jutarnja glavobolja i apneja u snu

Apneja u snu se manifestuje višestrukim, ponavljajućim epizodama zaustavljanja ili ograničavanja protoka vazduha kroz respiratorni trakt uz istovremeni pojačan rad respiratornih mišića. Apneja u snu uzrokuje da se noću budimo nekoliko ili čak desetina puta, što nam otežava ulazak u dublje faze sna. Prema podacima klinike Mejo, jutarnje glavobolje su karakteristične za apneju u snu. Ako hrčete noću i probudite se ujutru sa glavoboljom, konsultujte svog lekara radi dijagnoze apneje za vrijeme spavanja.

Jutarnja glavobolja i položaj za spavanje

Vaš položaj spavanja takođe može da bude odgovoran za jutarnje glavobolje. Na primer, ležanje na leđima podstiče hrkanje, a hrkanje ometa san, što dovodi do jutarnje glavobolje. Jedna studija objavljena u maju 2011. u Cephalalgia pokazala je da oko 25 odsto ljudi koji su hrkali, takođe su patili od jutarnjih glavobolja. Ako imate problema sa hrkanjem, pokušajte da spavate na boku.

Jutarnja glavobolja i noćno škrgutanje zubima

Jutarnje glavobolje mogu da budu uzrokovane i noćnim škripanjem zubima. Ponovljeni pritisak i napetost stiskanja zuba dovodi do jutarnje glavobolje. Studija iz 2020. objavljena u časopisu Headache otkrila je da što se češće noću škrgutalo zubima, to se više glavobolja javljalo nakon buđenja.

Jutarnja glavobolja i kofein

Jutarnje glavobolje mogu da se jave kada spavamo premalo ili nedovoljno dobro. Na kvalitet sna utiču, između ostalog: količina kofeina apsorbovanog tokom dana. Ako se probudite sa glavoboljom, pokušajte da na neko vreme preskočite popodnevnu šoljicu kafe. Ograničavanje kofeina trebalo bi da pozitivno utiče na kvalitet sna i samim tim smanji jutarnje glavobolje.

Jutarnja glavobolja i večernje piće

Jutarnja glavobolja je takođe jedan od najčešćih simptoma mamurluka, odnosno trovanja alkoholom. Telo metaboliše alkohol u acetaldehid, koji je toksičan za telo i izaziva simptome koje poznajemo kao mamurluk. Pored dehidracije, možemo da iskusimop i jutarnje glavobolje sa mamurlukom. Alkohol je poznati ometač sna, koji utiče na kvalitet i kvantitet sna tokom druge polovine noći. Možda mislite da niste puno popili, ali se ujutru probudite sa glavoboljom.