LJUBIMCI

Skoro svi griješe kad suše psa fenom: Postoji važno pravilo za 3 dijela tijela, a mnogi vlasnici ne znaju

Autor Tamara Veličković

Da li znate kako se pravilno suši vaš kućni ljubimac?

Izvor: MONDO/U.Arsić

Da li ste se ikada zapitali da li sve radite kako treba kada kupate svog psa? Ili da li ga pravilno sušite nakon šetnje po kiši? Suprotno popularnom vjerovanju, kupanje psa nije samo redovno pranje. Ovo je proces koji zahtjeva pravilnu pripremu, dobar izbor kozmetike i pravilnu njegu nakon kupanja. Predstavićemo vam najčešće greške koje pravite prilikom kupanja i sušenja psa:

Kupanje

  • Prije kupanja treba dobro pročešljajte pseću dlaku da ne bi došlo do zapetljavanja. Takođe je dobra ideja da stavite male komadiće vate u uši psa kako ne bi poplavili ušne kanale vodom, jer to može da dovede do upale uha.
  • Temperatura vode u kojoj kupate psa ne smije da bude ni previsoka ni preniska. Trebalo bi da bude približno ista kao i tjelesna temperatura psa. Takođe ne treba naglo da mijenjate temperaturu vode tokom kupanja.
  • U zavisnosti od vrste korišćene kozmetike, razblažite ih.
  • Nanosite ih ravnomjerno po cijelom tijelu psa, kako ne bi promašili nijedan dio. Spoljna dlaka, koja ima zaštitnu funkciju, obično zaustavlja površinsko vlaženje, što dovodi do oticanja vode i šampona. Da biste dobro oprali psa, pažljivo umasirajte šampon u krzno psa, tako da ne ostane samo na spoljnoj dlaci, već i na gustom sloju krzna i kože. Uz to, masiranje šamponom stimuliše cirkulaciju krvi u koži i djeluje opuštajuće na psa. Zatim pažljivo isperite šampon mlakom vodom.
  • Kada perete glavu vašeg ljubimca, pazite da mu ne sipate vodu ili šampon u usta i izbjegavajte da mu uđe u oči, uši i nos.
    Nakon kupanja, umotajte svog ljubimca u peškir i niježno iscijedite vodu iz njegovog krzna. Ne trljajte psa previše peškirom, jer to može da dovede do oštećenja dlake.

Sušenje fenom

  • Očešljajte psa, a zatim osušite fenom. Sušite psa tako što ćete dlaku rasporediti u pravcu u kom prirodno raste. Najbolji način da to uradite je metalni češalj sa gustinom koja odgovara tipu dlake psa.
  • Morate da osušite psa ravnomjerno po cijelom tijelu i nogama kako biste izbjegli pregrijevanje ili opekotine.
  • Zapamtite da dlaku ne sušite samo odozgo, već i odozdo - na grudnoj kosti i dojkama.
  • U predjelu psećeg stomaka i prepona i ispod repa, gdje je dlaka tanja, a koža podložnija opekotinama, treba veoma pažljivo da upravljate fenom.
  • Ne usmjeravajte vreo vazduh u nos, oči ili njušku psa. Takođe, vrlo pažljivo sušite glavu, sa veće udaljenosti, uglavnom potiljak. Kod pasa sa dužom dlakom sušite i uši (sa spoljašnje strane ušnih resica).