Lifestyle

Šta da uradite ako je hemoglobin povišen? Odaju ga pet simptoma, a ovu hranu obavezno jedite manje

Autor Tamara Veličković

Nepravilan način života dovodi do promjene kvaliteta krvi. Pročitajte šta možete da uradite ako vam je hemoglobin povišen!

Izvor: Klinički centar Crne Gore

Gusta krv izaziva primjetne zdravstvene probleme. Ako tijelo signalizira određene poremećaje povišenim hemoglobinom, šta prvo treba da uradite i zašto je ljekarski pregled toliko važan u ovom slučaju? Povećana gustina krvi slabo hrani organe i začepljuje sudove krvnim ugrušcima. Možete da shvatite da se takvi procesi dešavaju u tijelu ako primjetite:

  • blijedu kožu
  • zamagljen vid
  • nedostatak apetita
  • stanje pospanosti
  • umor

Ako se ovi simptomi pojave, bolje ne odlažite pregled kako bi lekari identifikovali pravi uzrok poremećaja i izabrali odgovarajući program oporavka. Višak ovog proteina može da bude uzrokovan teškim oboljenjima respiratornog sistema, srca i krvnih sudova, malignim tumorima, teškim dugotrajnim stresom i lošim navikama. Nakon što su utvrdili uzrok visokog hemoglobina, ljekari propisuju program koji podrazumijeva poboljšanje stanja pacijenta u zahvaćenim organima i preduzimaju mere za razređivanje krvi pacijenta.

Prva hitna pomoć u ozbiljnoj situaciji biće propisivanje razređivača krvi i izvođenje eritroforeze - postupka uklanjanja viška krvnih zrnaca. Šta učiniti sa ishranom ako je hemoglobin u krvi povećan? Posebnu pažnju treba obratite na izbor proizvoda. Evo šta možete da učinite:

  • smanjite količinu crvenog mesa, crvenog voća i povrća, putera, heljde, slatkiša i dimljenih namirnica u ishrani kao izvora proteina i gvožđa
  • jedite manje masti, jaja i pečenih proizvoda, koji povećavaju nivo holesterola
  • jedite više morskih plodova, bijelog mesa, mahunarki, povrća i orašastih plodova

Osobe sa sličnim problemima ne bi trebalo da zaborave na fizičku aktivnost. Potrebno je tačno onoliko koliko je potrebno za normalnu aktivnost koštane srži. Na kraju krajeva, proizvodnja hemoglobina zavisi od toga. Dovoljno je, na primer, plivanje i šetnja na svježem vazduhu.