Lifestyle

Bol u stomaku noću ne smijete da zanemarite: Ako vas probudi iz sna, hitno morate kod ljekara

Autor Tamara Veličković

Bol u stomaku noću može da ukaže na zdravstvene probleme.

Izvor: K1 Televizija/Printcsreen

Bol u stomaku može da bude simptom različitih bolesti. Da biste pravilno započeli liječenje, važno je da znate šta uzrokuje bol. Bol u predjelu stomaka, odnosno bol koji se nalazi u srednjem epigastriju može da ukaže na različite bolesti. Veoma važnu ulogu u dijagnozi ima fizički pregled, odgovarajuće laboratorijske analize, ultrazvuk abdomena i u nekim slučajevima gastroskopija.

Suštinu medicinskog ispitivanja takođe ne treba izostaviti. Informacije o uzimanim ljekovima i stimulansima, porodična istorija ili komorbiditeti mogu da ukažu na potencijalni uzrok bolesti. Bol koji vas budi iz sna zahtijeva posebnu pažnju i indikacija je za hitan odlazak kod ljekara koji će sprovesti dijagnozu, a potom i odgovarajući tretman.

Bolesti koje se manifestuju bolom uključuju gastritis, refluksnu bolest, akutnu gastroezofagealnu bolest, peptički ulkus, kamen u žuči, pankreatitis ili oštećenje jetre. Bol koji peče/gnječi i koji se javlja na prazan stomak i noću može da ukaže na čir na dvanaestopalačnom crijevu (veća je vjerovatnoća da će čir na želucu izazvati simptome nakon jedenja hrane).

Međutim, bez pravilno obavljenog pregleda i dodatnih testova, nemoguće je odgovoriti na pitanje na koju bolest ukazuje bol u stomaku noću. Takođe treba dodati da je čest uzrok epigastričnog bola funkcionalna dispepsija, poremećaj varenja. Jednostavno, jedenje velikih količina hrane prije spavanja ili pijenje alkohola može da izazove simptome bola.

Ukoliko se nakon obavljenog pregleda posumnja na gastritis ili ulkusnu bolest, osnovni pregled biće gastroskopija. Liječenje, kada se potvrdi dijagnoza peptičkog ulkusa, zasniva se na upotrebi lijekova, uvođenju odgovarajuće ishrane ili ponekad hirurškom liječenju.