LJUBIMCI

Okupali ste psa, a i dalje miriše neprijatno? U zabludi ste ako mislite da je "takva rasa"

Autor Tamara Veličković

Zašto pas ima neprijatan miris, čak i kada ga okupate?

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Koža i krzno psa imaju karakterističan miris koji je dobro poznat vlasnicima kućnih ljubimaca. Pas počinje da miriše intenzivnije (iako je još uvijek prilično neutralan kada je u pitanju naša ljudska percepcija mirisa) kada se pokvasi tokom šetnje ili se valja u blatu. Ipak, mnogi vlasnici misle da je njihov pas "prosto takva rasa koja ima drugačiji miris". To je daleko od istine.

Neprijatan miris može da bude i posledica neke bolesti, posebno ako ne nestane nakon redovnog kupanja. Miris tijela psa treba da bude neutralan. Ovi ljubimci imaju karakterističan miris, na koji utiču, između ostalog, feromoni i sekreti iz kožnih žlijezda. Ponekad pas više ili manje intenzivno miriše. Intenzitet mirisa zavisi od faktora kao što su:

  • starost psa - stariji psi obično emituju jači miris iz svojih kožnih žlijezda nego mladi psi, pa im je potrebna još veća pažnja prilikom dotjerivanja. Pored toga, u starosti su češći zdravstveni problemi, čiji simptom može da bude neprijatan miris.
  • vrsta obroka - pas miriše intenzivnije nakon obroka koji se sastoji od mokre hrane, koja je aromatičnija od suve hrane.
  • vlaga - tipičan "pseći miris" je posebno primetan kada je pas mokar.

Ako je miris krzna, usta, ušiju ili repa intenzivan i neprijatan, to bi trebalo da vas zabrine i podstakne da posjetite veterinara, posebno ako ga prate i drugi neuobičajeni simptomi, kao što su: klizanje, lupkanje ušima, prekomjerno grebanje ili grizenje kože.

Zdravstveni razlozi neprijatnog mirisa

Na miris vašeg psa utiče njegovo opšte zdravlje. Najčešći razlog zašto pas ima neprijatan miris, uprkos čestom kupanju i pravilnoj nezi, jesu zdravstveni problemi. Svog ljubimca morate da odvedete kod veterinara kada osjetite:

Neprijatan miris kože i krzna

Najčešći uzrok neprijatnog mirisa kože i krzna je prekomjerna seboreja, koja može da bude praćena uz perut. Ako je ovo problem, najuočljiviji miris se javlja u preponama, donjem dijelu stomaka i oko ušiju. Izvor lošeg mirisa psa mogu da budu i druge vrste inflamatornih lezija kože, rana, tumora, spoljašnjih parazita, alergija ili atopijskog dermatitisa. Pored neprijatnog mirisa i promjena na koži, dermatološka oboljenja kod pasa manifestuju se i intenzivnim češanjem i gubitkom dlake.

Neprijatan miris iz usta

Loš zadah kod psa često ukazuje na probleme sa zubima, kao što su kamenac ili parodontitis. Ovo može da bude uzrokovano ostacima hrane koji ostaju u ustima i nedovoljnom oralnom higijenom. Neprijatan miris iz usta takođe ukazuje na gastrointestinalne probleme, npr. miris urina iz usta je jedan od simptoma bolesti bubrega kod psa. Zauzvrat, kisjeli dah je simptom problema sa varenjem ili hiperacidnosti želuca. Dah koji miriše na fermentaciju jabuka, može da ukaže na dijabetes.

Neprijatan miris iz ušiju

Razlog zbog kojeg pas neprijatno miriše, može da bude i upala uha, najčešće kod pasa sa dugim, visećim ušima - setera, španijela i retrivera. Uši ovih pasa nisu baš prozračne, što ih čini odličnim okruženjem za bakterije, gljivice i parazite. Kao rezultat upale, u uhu se nakuplja značajna količina sekreta, koji iritira kožu i izaziva svrab, pa čak i bol. Pas tada može da se češe, zamahuje ušima, pa čak i cvili.

Neprijatan miris ispod repa

Neprijatan miris koji dolazi oko repa psa može da ukaže na upalu perianalnih žlijezda. Prati ga i prekomjerno lizanje anusa - na ovaj način životinja pokušava da ublaži simptome nadraženih mjesta.

Vlasnici kućnih ljubimaca, posebno rasa kao što su mops ili buldog, takođe imaju problema sa gasovima kod svojih pasa. Ovo stanje se češće javlja kod nekih životinja i obično je uzrokovano neispravnim sistemom za varenje. Zbog toga je vrijedno konsultovati se sa veterinarom. Promjena ishrane može da pomogne kod gasova.

Pitanje higijene zbog neprijatnog mirisa psa

Uzroci lošeg mirisa psa takođe mogu da budu jednostavniji. Pas se možda jednostavno uprljao tokom šetnje ili je pojeo nešto što mu ne odgovara. Kada pas slobodno trči u parku ili bašti, prašina, prljavština i prirodni sebum koje luči koža, pomiješaju se na njegovom krznu. Ovo okruženje je idealno za razvoj bakterija i gljivica koje su odgovorne za loš miris vašeg psa. Prvi znak kada osetite loš miris kod svog psa ili vidite da je prljav, trebalo bi da bude kupanje vašeg ljubimca. Ako vaš pas neprijatno miriše uprkos kupanju, trebalo bi da ga odvedete kod veterinara koji će potražiti medicinski razlog za neprijatan miris.

Kako spriiječiti neprijatan miris kod psa?

Kada je u pitanju miris psa, veoma je važno da pažljivo i redovno njegujete svog psa. To će vam pomoći da smanjite rizik od neprijatnih mirisa. Posebnu pažnju obratite ako imate psa sa gustom i dugom dlakom. Briga treba da uključuje:

  1. pranje zuba
  2. higijena ušiju
  3. pranje područja oko očiju
  4. kupke
  5. češljanje i šišanje kose
  • Zube vašeg psa treba redovno da perete. Odlično je ako ste ga na tu naviku navikli od štenećeg doba. Da biste očistili usta, koristite specijalizovanu pastu za zube i četkicu za zube za pse, a četkanje obavljajte kružnim pokretima. Kod starijih pasa koji nikada nisu čistili zube, možete da počnete nanošenjem specijalnog gela.
  • Da biste spriječili infekcije uha, neophodno je redovno čišćenje i uklanjanje dlaka. O tome treba da vodite računa, posebno u slučaju pasa sa upalom ušiju. Pored toga, morate često da proveravate stanje ušiju vašeg psa da biste bili sigurni da nema lezija na koži i da li su previše tople ili crvene.
  • Redovno kupanje kućnih ljubimaca uz odgovarajuće preparate za pse, izuzetno je važno za održavanje pravilnog mirisa. Ni u kom slučaju ne smijete da kupate svog ljubimca ljudskom kozmetikom, jer ona može da izazove alergijsku reakciju i još više našteti vašem ljubimcu.
  • Da biste spriječili da vaš pas emituje neprijatan miris, trebalo bi da redovno češljate njegovo krzno, posebno ako je dugačko i gusto i ima obilnu poddlaku. Za neke rase, takođe je potrebno redovno podrezivanje. Za tu svrhu je najbolje da potražite pomoć od frizera za pse.
  • Ishrana utiče na funkcionisanje cijelog tijela. Ako dobro funkcioniše iznutra, to će se odraziti na spoljašnje stanje psa, uključujući dobro stanje njegove kože i krzna i neutralan miris. Pas treba da dobije kompletnu gotovu hranu koja je izbalansirana, tako da obezbjeđuje odgovarajuće količine esencijalnih hranljivih materija.
  • Važne su i redovne posjete veterinaru, uključujući preglede i antiparazitni program (protiv unutrašnjih i spoljašnjih parazita). A ako ste zabrinuti zbog izgleda, ponašanja ili mirisa psa, potrebno je da brzo reagujete.

Tagovi