SAVETI

NAJBOLJA KOLIČINA HRANE ZA RUČAK I VEČERU: Biće vam pun stomak, a smršaćete munjevitom brzinom

Autor Tamara Veličković

Pogledajte koju količinu hrane treba da sadrže ručak i večera da biste smršali!

Izvor: YouTube/Mandy in the Making

Pravilna ishrana ne znači samo odricanje od kalorija, već i uravnotežena ishrana koja podržava gubitak težine na dobar način. Ako želite da smršate, vodite računa da konzumirate sve hranljive materije koje su vašem tijelu potrebne. Možete da imate obilniji doručak, kako biste bili sigurni da imate dobar početak. Preporučljivo bi bilo da dan započnete proteinima i mastima, koji daju osjećaj sitosti nekoliko sati.

Uravnotežen ručak:

Zdravi proteini

Oko 100-150 grama proteina, kao što su pileća prsa, riba ili mahunarke. Pomaže u održavanju mišićne mase i sagorijevanju masti.

Složeni ugljeni hidrati

Oko 150-200 grama složenih ugljenih hidrata, kao što su smeđi pirinač, kinoa, slatki krompir ili tjestenina od cijelog zrna. Daju stalnu energiju i sprečavaju osjećaj gladi.

Povrće

Polovinu tanjira treba napuniti povrćem, poželjno barenim. Bogato je vlaknima i esencijalnim hranljivim materijama i pomaže u kontroli apetita.

Zdrave masti

Dodajte mali dio zdravih masti, kao što je kašika maslinovog ulja, avokada ili orašastih plodova. One doprinose apsorpciji vitamina i opštem zdravlju.

Večera treba da bude lakša od ručka, ali podjednako hranljiva, kako ne bi opterećivala varenje prije spavanja.

Uravnotežena večera:

Proteini

Oko 80-100 grama nemasnih proteina, kao što su bijela riba, pileća prsa ili povrće bogato proteinima. Oni uveče podržavaju oporavak mišića i održavaju vas sitima.

Lagano povrće

Napunite tanjir laganim povrćem, kao što su zelena salata, krastavci, paradajz ili brokoli. Ovo je malo kalorija, ali je bogato vitaminima i mineralima.

Složeni ugljeni hidrati

Mala količina složenih ugljenih hidrata, kao što je šolja kinoe od 100 grama, smeđeg pirinča ili slatkog krompira, pomoći će vam da se osjećate sito bez dodavanja mnogo kalorija.

Zdrave masti

Dodajte malu količinu zdravih masti, kao što je kašika čia ili semenki konoplje, ili kriška avokada.

Da biste smršali, važno je da svoje tijelo nahranite esencijalnim hranljivim materijama i da poštujete odgovarajuće porcije za ručak i večeru. Balans između proteina, ugljenih hidrata, zdravih masti i povrća pomoći će vam da smršate na dobar način. Koristite manje tanjire da kontrolišete porcije i izbjegnete prejedanje. Pijte dovoljno vode tokom dana jer dehidracija može da se pomiješa sa osjećajem gladi. Budite dosljedni u ishrani i ne stvarajte naviku da "varate" vikendom ili uveče jer nećete moći da održite ravnotežu u ishrani.