Lifestyle

DA LI JE VAŠ DUŠEK PUN GRINJA? Kako da ih se oslobodite i da spriječite alergije

Autor Dragana Božić

Pogledajte šta ukazuje na to da vam je dušek pun grinja i šta bi trebalo da uradite kako biste spriječili alergijske reakcije.

Izvor: YouTube/Wirecutter

Grinje su mikroskopski paraziti koji ne mogu da se vide golim okom. Razvijaju se u prašini, posteljini ili dušecima i mogu da izazovu različite simptome. Ako ih primijetite, vrijeme je da se pozabavite higijenom kreveta i spavaće sobe.

Iritacija kože
Suva koža koja svrbi ili pecka može da ukazuje na grinje u krevetu, odnosno u posteljini ili dušeku. Ovi organizmi se hrane mrtvim ćelijama kože, uglavnom akumuliranim u krevetima. Preporučljivo je da se posteljina pere na minimum 60 stepeni, kao i da se krevet ne namješta baš odmah nakon ustajanja.

Poremećen san
Grinje mogu da izazovu respiratorne poremećaje kao što je astma, upala nazalnih prolaza ili problem sa disanjem. Zbog toga teško tonete u san ili se često budite tokom noći i ustajete umorni.

Kijanje
Alergija na grinje može da se manifestuje i kijanjem, i to tokom noći. Ako simptomi traju nedjelju dana, vjerovatno je riječ o alergiji na grinje.

Suvi kašalj
Suv i uporan kašalj može da signalizira prisustvo grinja u dušeku i posteljini, posebno ako je u prostoriji visok nivo vlage. Ako se budite sa upalom grla, praćenom suvim, nadražajnim kašljem, to je vjerovatno znak da bi trebalo da očistite predmete od tkanine u spavaćoj sobi.

Prašina na dušeku
Ako primjećujete sitnu prašinu na dušeku, moguće je da se zapravo radi o koloniji grinja. Ovi paraziti nalaze utočište u unutrašnjem tekstilu kao što su zavjese i posteljina, a mogu da budu smještene i duboko u dušecima.

Suve ili nadražene oči
Za razliku od stjenica, grinje ne ujedaju i ne bodu. Njihovo prisustvo se manifestuje simptomima sličnim gripu, izazivajući suzenje i svrab. Ako imate iritaciju očiju kada se probudite, moguće je da su grinje prisutne u dušecima ili posteljini.

Kako da riješite problem sa grinjama?
Grinje pronalaze idealne uslove u tamnom, vlažnom okruženju, hraneći se ćelijama kože. Da bi se značajno umanjila populacija grinja, preporučuje se da redovno perete posteljinu, pažljivo usisavate dušek i nabavite hipoalergensku navlaku. Svakodnevno provjetravajte spavaću sobu.