Lifestyle

EKSTERMNE VRUĆINE SU BUDUĆNOST: Ovo su navike koje želite da promijenite

Autor Vesna Kerkez

Evo 10 praktičnih načina kako da se izborite sa s vrućinama

Izvor: MONDO

Stručnjaci objašnjavaju zašto biste možda žejleli da promijenite svoje navike - od načina na koji pratite vremenske prognoze do toga kako da ostanete hidrirani, ali i mnogo više.

Samo godinu dana nakon što je Zemlja postavila novi rekord za najvišu prosječnu temperaturu ikada zabilježenu, u sred smo još jednog ljeta sa rekordnim vrućinama.

Rani ljetni toplotni talasi na sjevernoj hemisferi bili su žestoki, objavila je NASA.

Maj 2024. godine nije bio samo najtopliji maj ikada zabilježen u analizi globalnih površinskih temperatura svemirske agencije, već je takođe "obilježio punu godinu rekordno visokih mjesečnih temperatura".

Klimatske promjene čine vrućine ekstremnijim – i čine ekstremne vrućine vjerovatnijim. A to ima strašne posljedice po naše zdravlje i sreću.

National Geographic godinama izvještava o uzrocima i posljedicama ekstremnih vrućina.

Naučili smo nekoliko iznenađujućih činjenica o tome kako vrućina može uticati na vas, vašu djecu i vaše ljubimce – i korisne savjete kako da preživite te vrele dane.

Evo nekih od najpraktičnijih savjeta i informacija koje su novinari otkrili.

Vaše tijelo može da se prilagodi vrućini – ali samo do određene tačke.

"Čak će i najspremnija osoba prilagođena vrućini umrijeti nakon nekoliko sati izloženosti 'vlažnoj sijalici' od 35°C, kombinovanoj mjeri temperature i vlažnosti koja uzima u obzir efekat hlađenja isparavanjem", napisala je Elizabet Rojt u naslovnoj priči NG iz jula 2021.

"U tom trenutku, vazduh je toliko vruć i vlažan da više ne može da apsorbuje ljudski znoj".

A to je samo početak.

Vrućina može naštetiti vašem zdravlju na neočekivane načine.

Vjerovatno ste upoznati sa simptomima toplotnog iscrpljenja – znojenje, intenzivan umor, glavobolje i razdražljivost. Ali da li ste znali da se broj posjeta hitnoj pomoći zbog urinarnih infekcija i bubrežnih kamenaca povećava tokom vrlo vrućih dana? Mnogi ljudi umiru od srčanih udara, astme i bubrežnih bolesti tokom ekstremnih vrućina – ali na njihovim umrlicama ne piše kako je vrijeme pogoršalo njihovo stanje.

Trudnice su posebno ugrožene

Postoje sve veći dokazi da toplotni talasi dovode do povećanja broja mrtvorođenih beba, preuranjenih porođaja i drugih komplikacija kod trudnica. Tjelesna temperatura trudnice obično je nešto viša od prosjeka – i zato što su te žene sklonije dehidrataciji i manje se znoje, manje su sposobne da se brzo rashlade.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Dnevne temperature ne daju sve neophodne informacije

Znate da vas čeka vreo dan samo na osnovu pogleda na vremensku aplikaciju. Ali temperature i nivo vlažnosti nisu dovoljni da vam kažu koliko je bezbjedno provoditi vrijeme napolju. U 2024. godini, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) lansirao je alat pod nazivom HeatRisk, koji uzima u obzir niz važnih faktora u prognoziranju opasnosti koje vrućina predstavlja.

Jedan od tih faktora su povišene noćne temperature, koje sprečavaju tijelo da se ohladi i povezane su sa zdravstvenim opasnostima kao što su preuranjeni porođaji.

Ako imate djecu, obratite posebnu pažnju na igrališta.

Iako vaša djeca možda vole igrališta, ona mogu biti najtopliji dijelovi parka, kaže Dženifer Vanos, specijalista za održivost na Državnom Arizona univerzitetu. To je zato što su često na direktnom suncu i izgrađena od materijala koji apsorbuju više toplote, kao što su metal i guma.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Toplotni udar izgleda drugačije kod ljubimaca

Vrućina nije loša samo za vas – loša je i za vaše ljubimce. Oni su takođe u opasnosti od toplotnog udara, opekotina od sunca i bolnih opekotina na šapama od hodanja po vreloj površini. Još gore, simptomi toplotnog udara izgledaju drugačije kod ljubimaca nego kod ljudi.

Ventilatori nisu uvijek vaš prijatelj

Postoje i stvari koje možete učiniti kako biste pripremili svoj dom za ekstremne vrućine – osim korišćenja klima uređaja. Držite zavjese spuštene i koristite reflektore za prozore kako biste zadržali toplotu vani, ili jednostavno potopite stopala u hladnu vodu.

Ali stručnjaci su nas upozorili da neke strategije funkcionišu samo u određenim uslovima – korišćenje električnog ventilatora, na primjer, može biti štetno kada je i veoma vruće i veoma suvo.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Pokušajte da stavite so u vodu

Vaše tijelo je više od tri četvrtine voda, ali gubite mnogo vode dok se znojite tokom vrućeg dana. Jedan jednostavan način da se rehidrirate? Dodajte so u vodu. So ne samo da reguliše količinu vode u vašim ćelijama, već sadrži i elektrolite – minerale poput natrijuma, kalijuma i hlorida – koji održavaju hidrataciju na zdravom nivou.

Dakle, umjesto da kupujete taj napitak sa elektrolitima, stručnjaci kažu da možete jednostavno posuti malo soli u vodu. Samo nemojte pretjerivati, jer verovatno već unosite dovoljno soli u ishrani.

Pazite na plastične flaše za vodu

Nošenje flaše vode tokom toplotnog talasa je pametan potez. Ali ako koristite plastičnu flašu, važno je razmotriti koliko dugo je možda stajala na suncu. Hemikalije iz plastike vjerovatnije će se preneti u vašu vodu kako se temperatura i vrijeme povećavaju.

Dakle, ne ostavljajte zalihe flaša sa vodom na suncu ili u vrelom automobilu. Ili, još bolje, pređite na ekološki prihvatljivije staklo umjesto plastike.

Razmislite dva puta prije nego što skočite u ledenu vodu

Kupanje u hladnoj vodi zimi može biti iznenađujuće osvježavajuće. Ali tokom toplotnog talasa, to može biti smrtonosno. Čak i najiskusniji plivači rizikuju da se utope, ako skoče u hladnu vodu tokom vrelog dana. To je zato što hladnoća izaziva nehotične reflekse u tijelu, izazivajući dahtanje, hiperventilaciju, dezorijentaciju i gubitak kontrole nad mišićima.

Ali ne morate u potpunosti izbjegavati hladno more ili rijeku, kažu stručnjaci – samo nosite prsluk za spasavanje.

BONUS VIDEO: