ISHRANA

NAJBOLJA HRANA PO PAKLENOJ VRUĆINI! Skoro svi prave istu grešku, pa još teže podnose toplotu

Autor Tamara Veličković

Da li znate koja hrana je najbolja tokom paklenih vrućina?

Izvor: Privanta arhiva

Kada stigne toplotni talas, većina nas poseže za jako ohlađenim proizvodima, tako da mislimo da su sladoled na plaži ili hladno pivo u bašti savršeno rešenje. Ipak, to nije istina! Proizvodi koji, iako izgleda da nam pomažu da preživimo vrućinu, zapravo povećavaju telesnu temperaturu.

Ono što najbolje snižava telesnu temperaturu i omogućava nam da se bolje nosimo sa toplotom je voda. Najbolje je kada se pije na sobnoj temperaturi. Mudra priroda savršeno poznaje potrebe našeg tela, zbog čega citrusi, bogati vitaminom C i vodom mogu da nam pomognu. Rastu tamo gde su visoke temperature, a našem telu su potrebni kako bi pomogli u smanjenju efekata toplote. Ostalo voće je takođe odlično za hlađenje tela. Što više vode u njima, to bolje. Zato se trudite da jedete lubenicu, dinju i jagode.

Zeleno povrće je takođe bogato vodom i zato može da rashladi telo. Na primer, krastavac se sastoji od 96 odsto vode i elektrolita. Tikvice, zelena salata i brokoli su takođe odlični za hidraciju. Ipak, najbolje je da se pridržavate jednog pravila - zeleno povrće hladi, a žuto, narandžasto i crveno povrće zagreva. Izuzetak je paradajz koji je pun vode i koji je savršen za letnju ishranu.

Podsetimo se i da svojstva hlađenja ili grejanja takođe zavise od načina na koji je hrana pripremljena. Dok su zimi jela i supe kuvane na niskim temperaturama savršene, leti treba jesti što više sirovog povrća, a još bolja opcija je da se kratko kuva.