OPREZ!

NIKAD NE KUPUJTE FLAŠICU VODE AKO NEMA OVU OZNAKU: Svaka pokazuje da li izaziva KANCER - sve piše na dnu!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Malo ko zna da plastične flašice za vodu imaju oznake koje pokazuju da li plastika ispušta kancerogena jedinjenja ili ne.

Izvor: Shutterstock/LADO/TikTok/styleofandrew

Iako smo ubeđeni u teoriju da proizvođači uvek mogu lako da nas prevare, postoje trikovi za koje zna veoma mali broj ljudi. Sigurno ne razmišljate o oznakama na flašicama kada stanete na trafiku i kupite vodu jer ste žedni.

Ipak, dobro obratite pažnju na broj koji piše na donjoj strani flašice. Nisu sve napravljene od iste vrste plastike - neka je dobra, a neka loša. Tiktoker Andreja Andrejić detaljno je opisao koje oznake ispuštaju kancerogena jedinjenja, a u nastavku saznajte i zašto nikada ne treba da kupujete onu na kojoj ne piše ništa!

Oznake na flašicama mogu biti napisane brojem ili slovima, a evo koje se nalaze na flašicama:

1 - PET (često i PETE)

Ove flašice su u većini slučajeva namenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost da ispuštaju teški metal antimon i hemijsku materiju EPA, koja ometa delovanje hormona. Takve boce mogu da ispuštaju kancerogena jedinjenja.

2 - HDP (nekad i HDPE)

Reč je o dobroj plastici, za koju postoji najmanja verovatnoća ispuštanja zagađenja u vodu. To znači da ovu flašicu možete da koristite više puta.

3 - PVC (nekad i 3V)

Ova plastika ispušta dve otrovne hemikalije (DEHP, DEHA), a obe ometaju delovanje hormona u ljudskom telu. Uprkos tome, to je još uvek najčešće upotrebljavana plastika za flašice.

4 - LDPE

Ovo je plastika koja ne ispušta hemikalije u vodu. Ne koristi se za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.

5 - PP

Još jedna od dobrih plastika, obično bele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakuju sirupi ili čašice za jogurt.

6 - PS

Reč je o plastici koja ispušta u vodu kancerogenu materiju stiren. Najčešće se koristi u čašicama za kafu za jednokratnu upotrebu ili u ambalaži brze prehrane.

7 - PC (ili bez oznake)

To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA. Nažalost, koristi se u bočicama za dojenčad, sportskim bočicama i posudama za spremanje hrane.

Pogledajte snimak:

Tagovi