Lifestyle

NJEGOVA SIMBOLIKA IMA VEĆI ZNAČAJ NEGO NOVČIĆ: Ove godine u Božićnoj česnici najviše se tražilo glogovo drvce (FOTO)

Autori RINA Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Ko pronađe glogovo drvo biće cijele godine zdrav upravo kao ta biljka.

Izvor: Rina

Iako živimo u brzom, modernom vremenu, duh tradicije ipak ne iščezava u našem narodu, a to se najviše vidi tokom velikih praznika koji se obilježavju uz sve običaje. Iako je epidemiološka situacij teška, i može se reći da je ovo prvi Božić pod maskama.

Nakon četrdeset dana strogog posta, ovog jutra brojni vjernici konačno su se omrsili, a na bogatoj Božićnoj trpezi centralno mjesto zauzima česnica, koju su ranom zorom umijesile domaćice.

 "Ona se potkuvava prije zore kako bi bila spremna kad svi ukućani ustanu, oko nje se okupljaju, i Božićni doručak počinje. Mesi se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i malo ulja, a u novije vrijeme dodaje se i malo kvasca. Unutra se obavezno stavlja novčić, ali i glogovo drvo i ko ga pronađe biće cijele godine zdrav upravo kao ta biljka. Ove godine najviše smo njega priželjkivali u česnici da pronađemo, više nego paricu", rekla je jedna domaćica iz Čačka.

Za pripremu česnice najvažnije je da se umijesi u dobrom raspoloženja, osim osnovnih neizbježan sastojak jei ljubav.

"Nekada se česnica mijesila vodom sa izvora koju je na Božićno jutro u kuću donosio domaćin. Pravi se uvijek u okruglom obliku. Simbolizuje okupljanje porodice i svih članova na jednom mjestu. Česnica se lomi rukama, svaki član dobije bar jedan dio kako bi imao napredak u predstojećoj godini", rekla je Mladena.

Tagovi