Sa djetetom u kolima Propisi koji vaze u EU

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Sa djetetom u kolima: Propisi koji važe u EU

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Znate već da djeca u Crnoj Gori na prednjem sedištu ne smeju da se prevoze do svoje 12. godine. Takođe, do treće godine moraju sjedjeti u bezbjednosnom sjedištu. Da li isto važi i u Evropi?

Austrija

Deca do 14 godina i visine manje od 1.50 m moraju da koriste specijalne pojaseve koji odgovaraju njihovoj visini ili specijalna dječija sjedišta, ili na prednjem ili na zadnjem sjedištu. Vozila bez ovakve zaštite (dvosjedi, sportska vozila) ne smiju da se koriste za prevoz djece mlađe od 14 godina.

Ova obaveza se ne odnosi na autobuse ili vozila koja se koriste za prevoz školske djece ili u poljoprivrednim vozilima. Dječija sjedišta treba d odgovaraju ECE standardu 44/03 ili 44/04.

Djeca mlađa od 14 godina, a viša od 1.50 m moraju da koriste pojaseve za odrasle.

Izuzetno je dozvoljeno djeci višoj od 1.35 m da koriste pojas sa tri tačke vezivanja bez specijalne podloške, ali pojas ne smije da prelazi djetetu preko grla i vrata.

Njemačka

Dijete ispod 1.50 m visine koje putuje u bilo kakvom tipu vozila mora da sjedi u posebnom sjedištu za dijete. Tamo gdje to nije moguće, dijete starije od 3 godine mora da se prevozi na zadnjem sjedištu vozila i koristi sigurnosni pojas ili ostalu bezbjednosnu opremu.

Dijete mlađe od 3 godine ne smije se prevoziti u vozilu bez specijalnog sjedišta koje odgovara ECE 44/03 standardu.

Obaveza je vozača da obezbijedi bezbjedan prevoz djece. Ova obaveza odnosi se i na vozila registrovana u Njemačkoj i na vozila inostranih registracija.

Hrvatska

Djeci mlađoj od 12 godina nije dozvoljeno da se nalaze na prednjem sjedištu. Jedini izuzetak se odnosi na djecu mlađu od 2 godine koja se mogu prevoziti na prednjem sjedištu ako su u specijalnom sjedištu koje odgovara njihovoj visini i ako su okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, a da pri tome moraju da budu deaktivirani vazdušni jastuci.

Djeca do 5 godina straosti moraju da sjede u posebnom sjedištu koje odgovara njihovoj visini na zadnjem sjedištu vozila. Djeca od 5 do 12 godina moraju da se prevoze na zadnjem sjedištu koristeći pojas sa tri tačke vezivanja sa specijalnom podloškom, ako je neophodna zbog njihove visine.

Slovenija

Sva djeca moraju da budu u specijalnim sjedištima koja odgovaraju njihovom uzrastu. Djeca starija od 12 godina mogu da koriste pojaseve za odrasle. Zabranjeno je da se na prednjem sjedištu prevoze djeca mlađa od 12 godina.

Mađarska

Djeca niža od 1.50 m moraju da koriste specijalna sjedišta odgovarajuća njihovoj težini. Djeca mlađa od 3 godine mogu da se voze samo u posebnim sjedištima i ne smiju se prevoziti na drugi način, ona se mogu prevoziti i na prednjem sjedištu u posebnom sjedištu ako u vozilu nema ili je deaktiviran vazdušni jastuk.

Djeca starija od 3 godine, visoka 1.35 m i više mogu da putuju na zadnjem sjedištu vozila koristeći sigurnosne pojaseve.

Italija

Djeca do 36 kg i do 150 cm visine koja putuju u vozilima sa italijanskim tablicama moraju da imaju vezane pojaseve odgovarajuće njihovom uzrastu i visini. Djeca do 9 kg moraju da se prevoze na sjedištu okrenutom suprotno od kretanja vozila.

Kada su u pitanju vozila registrovana u drugim zemljama, primjenjuju se odredbe za prevoz djece koje su propisan u zemlji iz koje dolazi vozilo.

Grčka

Zabranjeno je da se djeca starija od 3 godine i niža od 1.50 m voze na prednjem sjedištu vozila. Djeca do 3 godine moraju da koriste dječija sjedišta odgovarajuća njihovojh težini u svim automobilima, kombijima, osim ukoliko se voze na zadnjem sjedištu taksija.

Dječija sjedišta treba da odgovaraju ECE standardu 44/03 ili novijim.

Djeca visine 1.35 m i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Vožnja djece na prednjem sjedištu u specijalnim dječijim sjedištima okrenutim suprotno pravcu kretanja vozila dozvoljena je samo kada je deaktiviran vazdušni jastuk.

Švajcarska

Deca starija od 12 godina moraju da budu vezana, bilo da su na prednjem ili zadnjem sjedištu vozila. Djeca do 7 godina moraju da budu u posebnom sjedištu koje odgovara njihovoj veličini. Djeca između 7 i 12 godina moraju da budu vezana ili u specijalnim sjedištima dizajniranim za djecu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE

loader